Predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi demantirao je vijest prema kojoj je papa Franjo trebao gledati film Philomena, koji je nominiran za Oscara, javlja IKA.

Krajem prošlog tjedna pojavile su se vijesti da su producenti filma Philomena pozvali papu Franju da sudjeluje na posebno organiziranom prikazivanju filma koji je snimljen prema knjizi “Izgubljeno dijete Philomene Lee” novinara Martina Sixsmitha. Lombardi je izjavio da Papa neće gledati taj film te je prozvao producente da su iskoristili papu Franju za svoju marketinšku kampanju. On je također rekao: “Sveti Otac ne gleda filmove, pa neće gledati ni ovaj. Važno je također izbjeći svako korištenje Pape u marketinške svrhe.”

Glavni je lik filma Philomena Lee, Irkinja koja pokušava pronaći svoga izgubljenoga sina kojeg su joj pedesetih godina dvadesetog stoljeća oduzeli i dali na usvajanje obitelji u Americi. Glavnu ulogu igra Dame Judi Dench, a novinara Sixsmitha koji Philomeni pomaže u toj nakani, igra Steve Coogan.

Film je nominiran za ovogodišnju nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma, premda su ga neki, poput filmskoga kritičara New York Posta, Kylea Smitha, opisali kao napad “pun mržnje” na katolištvo. Katolkinja Philomena Lee, odgovarajući na tu kritiku, objavila je pismo u kojem tvrdi da film nije protukatolički.