Papa Franjo_knjiga

Hrvatsko izdanje knjige objavila je nakladna kuća Verbum, a autor biografije je ugledni vjerski publicist i novinar Andrea Tornielli, za kojega je Associated Press istaknuo da je “jedan od najboljih, ako ne i najbolji, vatikanski izvjestitelj. Za njega se može reći da je autor s najboljim izvorima, najprecizniji i najbolji poznavatelj među jedinstvenom skupinom vatikanista…”

Ova sveobuhvatna i cjelovita biografija pruža ključ za razumijevanje čovjeka čiji je izbor za papu bio iznenađenje za mnoge, ali ne i za Torniellija koji je jedini od vatikanista vjerovao u izbor Bergoglia, te ga je u svojim napisima prije konklave uvrstio među izgledne nasljednike Benedikta XVI.

Navodeći riječi, ideje te osobne uspomene samoga Pape – uključujući i one do pred sam izbor – u knjizi otkriva misao i srce novoga Pape te ocrtava osobnost ovoga blagog i jednostavnog čovjeka.

Osim toga, knjiga daje i odgovore na mnoga pitanja o novom Papi koja privlače pozornost javnosti:
– Koja je pozadina ostavke Benedikta XVI. i kako je u stvari došlo do izbora novoga pape?
– Zašto su kardinali izbornici otklonili političke i diplomatske kalkulacije te izabrali papu koji će voditi obnovu i pročišćenje sveopće Crkve našega vremena?
– Kakav je bio njegov obiteljski život i kako je njegova obitelj gledala na njegovu odluku da postane svećenik?
– Kako je Jorge Mario Bergoglio služio kao svećenik isusovac i kao nadbiskup u teškim i nasilnim vremenima diktature u Argentini?
– Kako je izgledalo njegovo svakodnevno djelovanje i kako se odnosio prema ljudima?
– Koja je pozadina konteksta njegovih prvih papinskih čina?
– Kako novi Papa vidi Crkvu i vjeru u ovom vremenu i što možemo od njega očekivati?

Odgovarajući na ta i mnoga druga pitanja o životu i promišljanjima novoga Pape ova prva objavljena biografija donosi dojmljivu priču o poniznu pastiru, kardinalu koji se vozi autobusom, razgovara s običnim ljudima i živi jednostavno.

Knjigu možete virtualno prelistati i o njoj više saznati na linku OVDJE.

Verbum.hr/Bitno.net