S velikim veseljem i ponosom gledamo unatrag na niz prekrasnih koncerata na jednim od najljepših orgulja u Europi. Nastupilo je preko osamdeset umjetnika iz cijeloga svijeta, a posebno smo ponosni što su na njima i prvi put izvedena djela posebno naručena za ovaj festival. Tako smo imali priliku čuti praizvedbe djela hrvatskih skladatelja Brune Vlaheka, Davora Bobića, Dalibora Bukvića, Ante Knešaureka, Matije Ivšića i doajena glazbe za orgulje Anđelka Klobučara kao i talijanskog skladatelja Grimoaldoa Macchiae i francuskog Jean-Paul Verpeauxa. Na taj smo način uvrstili djela nastala na poticaj Festivala u svjetsku literaturu za orgulje.

Takav intenzivan rad usmjerio je pažnju široke javnosti na ljepotu i vrijednost orgulja jednako kao i na potrebu očuvanja i održavanja naše kulturne baštine što je rezultiralo pokretanjem (djelomične) obnove orgulja te se nadamo da će za obljetnički festival i orgulje zasjati u novom svjetlu.

Zahvaljujući našoj vjernoj publici koja stvara posebnu atmosferu mira i posvećenosti glazbi u uvijek prepunoj Prvostolnici, imamo mogućnost i ovaj deseti festival Orgulje Zagrebačke katedrale obilježiti s deset vrhunskih koncerata na kojima ćemo predstaviti najmlađu generaciju hrvatskih glazbenika poput sopranistice Antonije Dunjko, trubača Igora Mrnjavčića, violinistice Katarine Kutnar, orguljaša Nikole Cerovečkog uz renomirane svjetske orguljaše Andreasa Boltza (Njemačka), Christiana Iwana (Austrija), Piotra Rachona (Poljska) te Eugenia Marie Fagiania (Italija) uz, naravno, hrvatske orguljaše Edmunda Andlera Borića, Ivana Bosnara, Milana Hibšera, Nevena Kraljića, Katarine Javora te Katedralnog mješovitog zbora pod dirigentskim vodstvom Matije Škvorca.

Obilježit ćemo i 130. obljetnicu rođenja skladatelja i katedralnog orguljaša Franje Lučića te se prisjetiti njegova orguljskog opusa, a imat ćemo prilike čuti i skladbe Krste Odaka, Davora Bobića te praizvedbu Scherza za violinu i orgulje Milana Hibšera, uz niz orguljskih djela iz svjetskog repertoara.

Vjerujemo da su to sve razlozi da nam se i ove godine pridružite na festivalu Orgulje Zagrebačke katedrale.

Ususret 10. festivalu Croatia Records izdala je CD Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale koji je snimio umjetnički voditelj Edmund Andler-Borić.

Sanda Vojković, umjetnička savjetnica festivala | Bitno.net