Opsada neba

U knjižarama Verbum dostupna je upravo objavljena knjiga Louisa de Wohla “Opsada neba. Roman o sv. Katarini Sijenskoj”. Onima koji prate Verbumova izdanja Louis de Wohl poznat je po romanima “Tiho svjetlo”, “Koplje”, “Božja tvrđava”, “Nemirni plamen” i drugi, a zasigurno će ih oduševiti i novi roman o sv. Katarini Sijenskoj u kojem vješto približava povijesnu ulogu ove iznimne žene, ali i okolnosti vremena u kojem je živjela.

Nastavljajući svoj popularni niz romana o duhovnim velikanima, ugledni romanopisac Louis de Wohl svoje iznimne talente posvećuje prikazivanju jedne od najneobičnijih žena svih vremena, svete Katarine Sijenske. Kći poduzetna bojadisara iz četrnaestoga stoljeća iz Siene, Katarina nikada nije zaboravila mistično iskustvo iz svoje rane mladosti; u toj se dobi posvetila Kristu. To je, međutim, potreslo njezinu obitelj kada je, odbivši se udati, ustrajavala na tome da svoj život potpuno posveti Bogu.

Njezin je život bio izniman. U tome zbunjujućemu i opasnome razdoblju povijesti papa je živio u Avignonu: Katarina ga je uvjerila da se vrati u Rim. Talijanski gradovi-države ratovahu međusobno: Katarina ih je obuzdala. Bilo je to i vrijeme kuge: Katarina je služila i spašavala živote. Činila je čudesa, primila stigme i okupila oko sebe mnoštvo pobožnih muškaraca i žena.

Svetica koja nije htjela pustiti Gospodina Boga na miru doista je opsjedala nebo – i promijenila lice svijeta. Ovaj roman, koji je i živopisna biografi ja, oživljava Katarinu Sijensku na izniman način. Ona živi na svakoj njegovoj stranici.

O knjizi možete čitati i ovdje, a možete je i prelistati.