Veritas

Jubilarna 50. obljetnica od izlaženja prvog broja Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga bit će proslavljena u utorak, 24. travnja u Zagrebu. Svečana akademija će započeti u 17 sati u Dvorani sv. Franje na Svetom Duhu, a potom će misno slavlje u crkvi Sv. Antuna predvoditi tajnik Sinode biskupa u Rimu nadbiskup Nikola Eterović. U okviru proslave jubileja, Veritas priređuje i “Dane otvorenih vrata Veritasa” od 4. do 6. lipnja, a tom će se prigodom izdanja moći nabaviti po posebnom popustu od 50%.

Govoreći o Veritasu na konferenciji za novinare održanoj 16. travnja, urednik mjesečnika fra Ivan Bradarić, OFMConv. istaknuo je kako je o Uskrsu 1962. godine objavljen prvi broj, stoga se ovom proslavom želi zahvaliti, ali i podsjetiti na te prošle godine i suradnike.

Provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić, dugogodišnji urednik i suradnik u svim brojevima časopisa, osvrnuo se na same početke. Istaknuo je kako je u ono vrijeme nakon 1948. godine bilo teško razmišljati o izdavanju vjerskog lista, jer je tadašnji režim zabranio sve vjerske tiskovine. Tako se desetak godina na hrvatskom jezičnom području nije pojavio nikakav list, samo poneka knjiga ciklostilski izdana. Fra Ivon Ćuk, OFMConv. u to vrijeme poznati propovjednik odlučio se na iskorak. To je bilo neposredno pred početak II. vatikanskog sabora. Pokušaj je uspio te je o Uskrsu 1962. tiskano pokusnih 4000 primjeraka glasila što je bilo jako dobro prihvaćeno. Oni koji su pisali potpisivali su se pod pseudonimima. Kao sudbonosnu godinu za list istaknuo je prosinac 1967. godine kada je list zabranjen, jer je urednik prenio što je moskovska Pravda pisala o vjerskim zajednicama u nekim istočnim zemljama. Nakon toga list mijenja naziv u Veritas, što ima i programatsko značenje. Istaknuo je kako je list ulazio u polemike vezane uz crkvena zbivanja, pa je tako i naklada počela opadati, a 1972. godine je urednik „dogovorno smijenjen” te je od tada 26 godina urednik bio Maračić.

Bradarić je istaknuo kako Veritas izlazi pod zaštitom sv. Antuna, ali i u okrilju padovanskih časopisa koji su prethodnice našega. Premda časopis nosi naslov sv. Antuna Padovanskoga, on nije samo glasnik sv. Antuna, niti samo njegove duhovnosti, časopis je to koji daleko šire izlazi iz toga okvira i danas nudi cijeli niz tema, pojasnio je urednik. „No, ipak budući da je pod zaštitom sv. Antuna Padovanskoga osjećamo i dužnost i zahvalnost da o ovoj obljetnici pođemo na grob i zahvaliti tome svecu. Zahvalno hodočašće održat će se u subotu, 21. travnja, a sudjelovat će više od 1100 hodočasnika. Sam program je kao i kod drugih hodočašća u organizaciji Veritasa, tj. obuhvaća pohod više hodočasničkih mjesta. Misno slavlje u bazilici Sv. Antuna predvodit će sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji će biti provincijal Maračić, provincijalni ministar Padovanske provincije franjevaca konventualaca fra Gianni Capelleto, svećenici koji će doći s hodočasnicima, kao i dio urednika Glasnika sv. Antuna na drugim jezicima”, najavio je Bradarić.

Na konferenciji za novinare predstavljena je i Papina čestitka Veritasu. Čestitajući obljetnicu, Papa želi da i ubuduće, a osobito u Godini vjere ovaj list bude sredstvo nove evangelizacije, koje će svojim tekstovima, u skladu s Predajom i crkvenim učiteljstvom, biti na obogaćenje i duhovni rast kršćanskih obitelji.

Na kraju konferencije za novinare predstavljen je i novi broj Veritasa, u ovoj prigodi dvobroj s nizom priloga o proteklih 50 godina, ali i obogaćen novim sadržajima. (ika/bitno.net)