Manfred Lutz

U palači Milesi 26. ožujka u suradnji sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu nakladna kuća Verbum organizirala je tribinu i susret s Manfredom Lützom, autorom knjige “Bog – Mala povijest Najvećega”. Nazočne je na početku skupa pozdravila tajnica Zavoda HAZU Sandra Kumanović koja je u ime spriječenog akademika Davorina Rudolfa izrazila zadovoljstvo zbog suorganizacije i održavanja tribine uz nazočnost uglednog međunarodnog gosta.

Na tribini pod nazivom “Ateizam i vjera danas”, kojom je moderirao Verbumov glavni urednik mr. Petar Balta, njemački liječnik, psihoterapeut i teolog Manfred Lütz govorio je o izazovima koji prate suvremenog čovjeka kad se govori o ateizmu i vjeri u današnje doba. Za knjigu “Bog – Mala povijest Najvećega” dobio je književnu nagradu “Corine” u kategoriji publicistike, a knjiga je dobro primljena i kod publike o čemu svjedoči i više stotina tisuća prodanih primjeraka. Kako je sam istaknuo više je razloga zašto je želio napisati tu knjigu. Jedan od njih je i taj što smatra kako je nužno moći napisati knjigu koju će svi razumjeti, knjigu koja će pokušati odgovoriti na mnoga čovjekova pitanja. Želja mu je iznijeti činjenice, a ne uvjeravati. Najvažnije pitanje o Bogu u mnogim debatama je upravo pitanje postoji li Bog?! I ova je knjiga pokušaj da se odgovori na to pitanje na jednostavan način. Kako sam Lütz ističe, knjigu je pisao šest tjedana, a šest mjeseci mu je trebalo da provjeri točnost napisanog. Na uvid ju je dao nekolicini teologa i filozofa, znanstveniku ateistu, ali i svom mesaru za kojeg kaže da je inteligentan i praktičan čovjek, “nogama na zemlji”. Bilo mu je važno da je knjiga razumljiva i njemu, jer to znači da je razumljiva onima koji se inače ne bave teološkim znanostima.

“Uvijek sam smatrao ako Bog stvarno postoji, onda je svakom čovjeku moguće govoriti o Bogu. Pitanje o Bogu ima svatko u sebi”, rekao je Lütz na tribini i istaknuo da ga je osobito zanimalo kako će ateisti reagirati na ovu knjigu. Na pitanje moderatora tribine mr. Balte o tome kako s ozbiljnošću pristupa temi ateizma, istovremeno propitujući i sladunjavost vjere, Lütz je odgovorio kako postoje ateisti koji tvrde da su ateisti, a žive kao da Bog postoji, dok istovremeno postoje kršćani koji žive kao da Boga nema. Čovjek ne smije biti arogantan i podcjenjivati druge, ističe Lütz te dodaje kako će ova knjiga, koja sadrži s jedne strane proživljeno iskustvo, a s druge mnogo informacija, otkloniti mnoga kriva shvaćanja čime će omogućiti čovjeku da ostane otvoren za pitanja o Bogu. Stoga je ova knjiga obvezno štivo za ateiste, agnostike i vjernike.

Zahvaljujući jednostavnom jeziku i slikovitu govoru njemački psihoterapeut, javni govornik i autor više bestselera Manfred Lütz po prvi se put predstavio domaćoj publici u Splitu na tribini koja je otvorila neka pitanja o ateizmu i vjeri, ali i ponudila zanimljiva razmišljanja o tome da se svijet s Bogom odvija na drukčiji način nego svijet bez njega. (ika/bitno.net)