Talijanski grad Verona jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta, najpoznatiji je po opernim večerima u drevnoj areni i najslavnijem balkonu na svijetu – Julijinom balkonu. I dok većina turista uživa u spomenutim i drugim znamenitostima ovoga prekrasnog grada na sjeveru Italije, manji broj njih zna kako se na samo nekoliko kilometara udaljenosti od Verone nalazi jedno od najljepših svetišta na svijetu – Svetište Gospe od Krune (Madonna della Corona).

Svetište je podignuto 1530. godine, a djeluje kao da je ‘urezano’ u planinu Baldo nedaleko od jezera Garda, na 773 metra nadmorske visine. Počeci svetišta sežu u 14. stoljeće kada se na mjestu svetišta nalazila pustinjačka nastamba s kapelicom posvećenom Blaženoj Djevici Mariji, a srednjovjekovni dokumenti svjedoče kako su monasi iz lokalne Opatije San Zeno u Veroni povremeno boravili u spiljama planine Baldo već u 11. stoljeću.

Kako bi podigli crkvu, vjernici iz obližnjih mjesta najprije su sagradili drveni most preko obližnje rijeke, a potom su sagrađene i velike stepenice kako hodočasnici ne bi prolazili uskim i opasnim prolazom. Svetište je tijekom stoljeća više puta preuređivano i dograđivano i preživjelo je oba svjetska rata, no zbog značajnih oštećenja uzrokovanih zubom vremena, biskup Giuseppe Carraro povjerio je 1974. godine obnovu Svetišta arhitektu Guidu Tisatu. Tijekom rekonstrukcije koja je trajala do 1978. godine, crkva je u potpunosti srušena, te je izgrađena nova.

Godine 1982. Svetište je dobilo naslov manje bazilike (basilica minor), a vjerojatno najznačajniji trenutak u njegovoj povijesti bio je posjet pape Ivana Pavla II. 1988. godine. Osobito snažan dojam na hodočasnike ostavlja zavjetni zid sa 167 svjedočanstava o čudesima po zagovoru Gospe od Krune od kojih neka datiraju u 16. stoljeće.

Foto: Shutterstock.com

Do Svetišta se može doći tradicionalnim hodočasničkim putem preko brojnih stepenica ili cestom, a sve potrebne informacije možete doznati na službenoj stranici Svetišta.