Osobni tajnik Benedikta XVI., nadbiskup Georg Ganswein, otvorio je izložbu u povodu 70. obljetnice svećeničkoga ređenja Josepha Ratzingera i njegove mlade mise koju je slavio u Bavarskoj 29. lipnja 1951.

Kako prenosi portal Nedjelja, inicijativu su promovirali vatikanska Zaklada “Joseph Ratzinger-Benedikt XVI.”, Papinski odbor za povijesne znanosti i Muzej papa.

Izložba sadrži predmete koji pripadaju papi emeriti Benediktu XVI., a prvi put bivaju izneseni iz njegove rezidencije u samostanu Mater Ecclesiae, te fotografije koje pokrivaju život Josepha Ratzingera.

Za javnost je otvorena 29. lipnja u galeriji Arte Poli u Ulici Borgo Vittorio 88 u Rimu.

U razgovoru za EWTN, nadbiskup Ganswein je, govoreći o Ratzingeru, rekao da izložba sadrži „dijelove njegova života, dijelovi njegova srca“, kao i „različite predmete iz različitih razdoblja njegova života, od njegove Prve pričesti do misnice koju još uvijek koristi kada slavi misu u kapeli Mater Ecclesiae“.

„To obuhvaća njegov život koji je prikazan s ovih nekoliko predmeta koje je dao za ovu izložbu“, a također je način da zahvali „što mu je Gospodin dao toliko godina, 70 godina svećeništva izvanredna je stvar“, rekao je njemački nadbiskup.

Također je dodao da je Benedikt „bio iznenađen i oduševljen“ kada je saznao za ovu inicijativu.

„Bio je vrlo sretan jer mu je biti svećenikom najvažnija stvar u životu. Živio je za to da bude svećenik, živio je kao svećenik. Za njega je to najvažnije. Sadržaj cijelog njegova života i vjerujem da se za njega također sjećanje svega što je primio od Gospodina“, rekao je mons. Ganswein, a prenosi Nedjelja.