Njujorška aukcijska kuća Sotheby’s u siječnju iduće godine planira na licitaciju ponuditi remek-djelo slavnog nizozemskog umjetnika Rembrandta naslovljeno Abraham i anđeli, prenosi Aleteia.

Riječ je o slici nastaloj 1646. godine koja prikazuje priču iz 18. poglavlja Knjige Postanka, u kojoj Abrahama posjećuju tri anđela kako bi mu navijestili da će njegova žena Sara roditi sina.

Iako je nizozemski umjetnik naslikao preko 300 biblijskih scena, ova slika je iznimno vrijedna budući da je jedna od samo 29 Rembrandtovih slika koje prikazuju scene iz Starog zavjeta. Kako je ostalih 28 u rukama kolekcionara i muzeja, iz Sotheby’sa poručuju da bi ovo mogla biti posljednja prilika za doći do neke od scena iz Starog zavjeta koju je Rembrandt naslikao.

Iako je riječ o umjetnini relativno malih dimenzija (16 x 21 cm), početna cijena će biti 20 milijuna dolara, ali očekuje se da bi konačna cijena mogla biti i 30 milijuna dolara, čime bi Abraham i anđeli postala druga najskuplje prodana Rembrandtova slika. Rekord drži slika „Portret nepoznatog čovjeka koji stoji akimbo“, koja je 2009. prodana za 33,2 milijuna dolara.

Godine 2017. slika Abraham i anđeli bila je izložena na izložbi u Manhattanu, a u njezinom opisu naglašeno je po čemu je različita od drugih Rembrandtovih djela.

“Nitko od njih dvoje [Sara i Abraham] ne pokazuje naročitu reakciju, kao da nisu u potpunosti svjesni onoga što se događa pred njima. Zamrznuti između tame i svjetla, doživljavaju kašnjenje u razumijevanju, odgodu između viđenja i shvaćanja. To predstavlja značajan odmak od Rembrandtovih ranijih djela u kojima božanski susreti uzrokuju trenutne reakcije: likovi su zapanjeni i naglo se pomiču, a na njihovim se izrazim lica uočavaju snažne emocije.”

Prema izvještaju Art Newsa, slika će prvo na turneju po muzejima u Hong Kongu, Los Angelesu, Amsterdamu i Londonu, nakon čega će u siječnju 2021. biti ponuđena na aukciji u New Yorku.