TEOLOGIJA U SLICI

Osam najstarijih prikaza Blažene Djevice Marije

Pogledajte osam prekrasnih prikaza Naše Gospe!

Danas slavimo svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Veliku Gospu koja posebnom milošću svemogućega Boga nije okusila trulež smrti, nego je njezino tijelo, proslavljeno od Presvetoga Trojstva, ujedinjeno s dušom i uzdignuta na nebo, odakle kraljuje u slavi, zajedno s Isusom, kako bi slavila Boga i zagovarala nas. Donosimo vam neke od najstarijih prikaza Djevice Marija

1. Gospa s Isusom

Najstariji prikaz Blažene Djevice Marije nalazi se u Priscilinim katakombama u Rimu, a datira iz 2. stoljeća. Prikazuje Djevicu Mariju kako doji novorođenog Isusa.

m1

Foto: historyofinformation.com

2. Gospa s Isusom i poklonstvo mudaca

Crtež Blažene Djevice Marije sa sarkofaga iz 3. stoljeća danas se čuva u Vatikanskim muzejima.

m2

Foto: Wikimedia Commons

3. Zaštitnica rimskog naroda

Kao i mnoštvo drugih slika i slika Gospe Rimske pripisuje se svetom Luki. Povjesničari umjetnosti njezin nastanak ipak smještaju u 5. stoljeće.

m3

Foto: Wikimedia Commons

4. Gospa s Isusom okružena anđelima i svecima

Bogata riznica sinajskog manastira svete Katarine čuva ovu prekrasnu Gospinu sliku koja datira iz 6. stoljeća. Uz Blaženu Djevicu Mariju nalaze se sv. Teofor i sv. Juraj, te dva anđela, a iznad njih prikazana je ruka Boga Oca.

m4

Foto: Wikimedia Commons

5. Rođenje Kristovo

I ova prekrasna ikona nalazi se u manastiru sv. Katarine, a datira iz 7. stoljeća.

m5

Foto: pravmir.com

6. Bogorodica

Ova ikona iz 7. stoljeća nastala je Carigradu i jedna je od rijetkih koja je preživjela ikonoklastičke borbe toga vremena. Nalazila se u carigradskoj kapeli Hagia Soros (Sveta relikvija) po kojoj je dobila i ime “Agiosoritissa”. Danas se čuva u rimskoj crkvi svete Marije od Krunice.

m6

Foto: communio.stblogs.org

7. Blažena Djevica Marija

Na bjelokosnim koricama Lorškog evanđelistara (Codex Aureus iz Lorscha) iz 8. stoljeća nalazi se prekrasan prikaz Blažene Djevice Marije s Isusom. Na lijevoj strani prikazan je sv. Ivan Krstitelj, dok je s desne strane njegov otac Zaharija. Iznad njih nalaze se dva anđela koji drže medaljon u kojemu je Krist prikazan bez brade. Na dnu se nalazi prizor Isusova rođenja. Evanđelistar je nastao u Aachenu, a danas se jedan dio evanđelistara čuva u Vatikanu.

m7

Foto: Wikimedia Commons

8. Bogorodica s Isusom

Ova ikona Bogorodice iz 9. stoljeća danas se čuva u Gruzijskom muzeju umjetnosti.

m8

Foto: Wikimedia Commons

Bitno.net


Objavljeno: 15. kolovoza 2019.

Možda vam se svidi