U subotu 20. veljače  u Interpretacijskom centru Civitas Sacra predstavljen je projekt  „Unesco4all“. Cilj projekta je prilagodba kulturnih sadržaja osobama oštećena vida, a prilagodba sadržaja bi značila da osobe oštećena vida imaju mogućnost ”očitavanja” katedrale uz pomoć tehnologije – ”Tooteko prstena” na ruci i aplikacije na mobilnom telefonu, objavljeno je na stranicama Šibenske biskupije.

Riječ je o velikom europskom pilot projektu koji je, uz interpretacijski centar Svetog Jakova, postavljen  još u Alhambri u Granadi, Aquilei u Italiji, te Svetom Ivanu u Rili u Bugarskoj.

”Tooteko prsten” je izum visoke tehnologije, koji prepoznaje i čita podatke, verbalne opise s površina odabranih spomenika čije su replike izrađene u 3D printeru.

U sklopu projekta jučer su predstavljene replike odabranih dijelova šibenske katedrale sv. Jakova, predviđene za taktilni doživljaj slijepih i slabovidnih osoba.  Grupa slijepih i slabovidnih osoba iz Udruge slijepih ŠKŽ posjetila je i taktilno razgledala izložbu, a nakon toga i dio stalnog postava Interpretacijskog centra.

Partner na ovom projektu je Tiflološki muzej u Zagrebu, jedan od rijetkih muzeja u Europi koji se bavi problemima osoba s invaliditetom, posebno slabovidnih.