Film

Nakon filmova kao što su “Waltz with Bashir” ( 2008), “Das Weisse Band” (2009) i “Des hommes et des Dieux” (2012) nagradu SIGNIS-a za najbolje filmsko ostvarenje na području Europe u protekloj godini, koju dodjeljuje europski ogranak Svjetske katoličke udruge za komunikaciju i medije, osvojio je “Le Havre” redatelja Akija Kaurismakija. Finski filmski majstor na vješt je način tematizirao pitanje migracije, te pokazao da taj problem nije nerješiv već da solidarnost i humanost osnažene izravnim humorom mogu odnijeti pobjedu nad ravnodušnosti i egoizmom.

Drugo mjesto pripalo je filmu “The Kid with the Bike” belgijskog redateljskog dvojca Jean- Pierre i Luc Dardennea, treće mjesto filmu “Pina” njemačkog majstora Wima Wendersa. O pobjedničkom filmu odlučilo se nakon dva kruga glasanja u kojem su sudjelovale SIGNIS europske nacionalne organizacije, njih 26.

SIGNIS Europa jedna je od šest regija Svjetske katoličke udruge za komunikaciju i medije, a svake godine dodjeljuje nagradu za najbolji film Starog kontinenta. Svrha nagrade je da promiče i potakne interes za kvalitetne europske filmove, istaknuvši pritom tematske vrijednosti.(ika/bitno.net)