HskFoto: HSK
Na kraju zasjedanja Središnjeg odbora Hrvatskoga svjetskoga kongresa, međunarodne neprofitne, nevladine i nestranačke organizacije u petak, 2. ožujka u Hrvatskoj matici iseljenika, domovinskom sjedištu HSK održana je konferencija za novinare. Dr. Ivan Čizmić i dr. Šimun Šito Ćorić predstavili su izdanje „Povijest američkih Hrvata”.

Riječ je o knjizi koju je napisao Juraj Škrivanić (Dubrovnik, 1861. – Seattle, 1922.) a predstavlja prvu cjelovitu povijest američkih Hrvata od otkrića Amerike do 1915. godine. Na konferenciji je predstavljen i novi predsjednik HSK Mijo Marić iz Njemačke (Berlin), koji će na tom mjestu zamijeniti Josipa Antu Sovulja koji se vratio u domovinu te će i dalje ostati član Izvršnog odbora te obavljati dužnost političkog tajnika za veze s domovinom. Za potpredsjednika za Europu imenovan je Antonio Sammartino iz Italije (Mundimitar, Molise), dok će Hrvatske svjetske igre koje će se prema planu održati 2014. godine voditi Franjo Pavić iz Njemačke (Offenbach).

Dr. Ćorić je istaknuo i kako se tijekom sastanka Središnjeg odbora HSK ponovno upozorilo na problem dopisnog glasovanja koje je uređeno u mnogim zemljama, kao i na problem nedovoljne umreženosti. U ovoj prigodi dodijeljena su priznanja osobama koje su tijekom protekle godine dale poseban doprinos na povezivanju domovine i hrvatskog izvandomovinstva. Tako su priznanja dobili ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček, Petar Barišić i Ivan Bagarić, dosadašnji ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara Jure Strika te povjesničar dr. Ivan Ćizmić.

Na konferencije za novinare istaknuto je kako je završen višegodišnji projekt, snimanje filma-mjuzikla „Jedna žena” o fenomenu Međugorja. U projektu čiji je autor teksta i glazbe Šimun Šito Ćorić sudjelovalo je petsto osoba, te oko 100.000 statista, a posebno zapaženo mjesto ima desetak hrvatskih pjevača i glumaca. Film-mjuzikl je u švicarsko-hrvatskoj produkciji nedavno objavljen, a prošlog tjedna je u Švicarskoj održana premijera.

U ovoj prigodi podijeljene su svečane povelje i tradicionalni švicarski dukat najzaslužnijima, i to najboljim interpretatorima Danijeli Martinović i Zlatanu Stipišiću Gibonniju, potom najboljoj vokalnoj skupini koja je sudjelovala Ansamblu hrvatskih narodnih pjesama i plesova LADO, glumicama Sanji Marin i Mariji Sekelez, kao i Dadi Topiću i Goranu Miliću te autoru aranžmana 18 pjesama Ivicu Muratu.(ika/bitno.net)