“Prodajte Vatikan i nahranite gladne”, “Prodajte zlatne oltare i nahranite gladne”, “Prodajte ovo i ono i nahranite gladne”… Ove vam parole zvuče poznato? Činjenica je kako mnoge od njih dolaze kao odgovor na “svećenički život iz mašte” koji mnogi zamišljaju i kao takav zamišljeni produkt kritiziraju…

Priča o svećenicima koji ne rade ništa, voze skupe njemačke brzance i kupaju se u lovi, živeći lagodan život bez stresa odavno je odbačena među razumnim ljudima (što ne znači da pojedinci to stvarno i ne rade), ali određeno imaginarno sjećanje još uvijek postoji. Međutim činjenice su upravo suprotne i to osobito među župnicima…

Birokracija, papirologija, zaposlenici župe, ona bakica koja već godinama volonterski vodi župni zbor (loše!) i koje se tako želite riješiti, župni Caritas, računi za grijanje crkve koju ionako ne možete zagrijati, svakodnevni su problemi velikog broja župnika. Tu činjenicu prepoznao je Patrick Lencioni, konzultant kojeg je Wall Street Journal nazvao “jednim od najtraženijih govornika u Americi” te autor 10 knjiga koje su se prodale u više od pet milijuna primjeraka, redovito se nalazeći na prestižnoj “best-seller” listi New York Timesa. Osobito je poznat po svojim uslugama poslovnim tvrtkama kojima pomaže u poboljšanju poslovanja.

Kako prenosi Aleteia ovaj poznati konzultat i “biznis guru”, ali i praktični katolik, odlučio je svakom župniku u SAD-u s dostupnom adresom (njih oko 17 000 tisuća) poslati jedan primjerak svoje nove knjige namijenjene isključivo svećenicima: The Better Pastor, i to besplatno, želeći svoje usluge staviti u korist Crkve.

Kao i u njegovim drugim knjigama, Lencioni koristi tehniku prispodobe kako bi komplicirane probleme približio i ponudio za njih konkretna rješenja.

Autor smatra kako je takva knjiga izrazito potrebna s obzirom da brojni svećenici dobiju teološko, filozofsko i pastoralno obrazovanje, ali rijetko, točnije gotovo nikada, ono iz praktičnog menadžmenta. Kao misao vodilja služila mu je činjenica da se svećenici ne bave samo duhovnim stvarima nego i onima svakodnevnim, praktičnim.

Premda je svjestan kako je župa drugačija od tvrtke, ona je i dalje organizacija koja ima svoja pravila i zaposlenike. Također Lencioni smatra kako bi svaka župa, bila ona mala ili velika, gradska ili seoska, u slučaju primjene principa o kojima piše bila vođena na bolji način. To bi ostavilo župnicima dovoljno vremena i energije za ono što je doista bitno – slavljenje svete mise, ispovijedanje i ostale pastoralne dužnosti.

Kako sam autor objašnjava u predgovoru knjige: “Priča je prikazana u kontekstu najvažnije župnikove uloge, one duhovnog oca i pastira, ali se pritom ne fokusiram na vjeru i duhovnu dubinu svećenika. To nije, kako bi rekli, moja liga. Moj je cilj jednostavno pomoći župnicima razmišljati o njihovim “poslovima” na drugačiji način”.

Tino Krvavica, Aleteia | Bitno.net