Kršćanska sadašnjost objavila je  novu zbirku pjesama akademika Željka Reinera. Zbirka nosi naslov Uronjen u Tvoju svjetlost. On i pjesnici, pokazujući jasan zaokret autora prema pjesništvu naglašenog kršćanskoga nadahnuća. Zbirka obuhvaća stotinjak pjesama, hommagea posvećenih nizu europskih i svjetskih pjesnikinja te pjesnika koji su ga nadahnuli da s njima kroz pjesme uđe u razgovore koji se mahom tiču Boga, ujedno središnje figure čitave ove pjesničke zbirke. Reiner u pjesmama „prigovara” i „razgovara” s pojedinim brazilskim, čileanskim, španjolskim, američkim, engleskim, hrvatskim i mnogim drugim pjesnicima: od Jimeneza, Quasimoda, Pessoe, Leonarda Cohena do  S. S. Kranjčevića, L. Paljetka, I. Golub, a i mnogih drugih.

Božidar Petrač u pogovoru zbirke ističe da je pjesnikovo dijalogiziranje s drugima, sličnima ili različitima, uvijek u znaku Kristove Radosne vijesti te da se iz ove zbirke razabire „osluškivanje Božjega duha i daha u pustoši čovjekove egzistencije koju je Krist kadar ispuniti svojom zrakom milosti, svojim milosrđem”.

„Zapravo se u Reinerovu poimanju prvih ili posljednjih stvari, u njegovu suočavanju sa smrću, u njegovu prepoznavanju milosti i Božjega milosrđa, u njegovu gotovo pavlovskom poimanju ljubavi i cijepljenosti u nadi mogu i trebaju čitati brojni stihovi vrsnih pjesnika čija su iskustva možda i dijametralno suprotna njegovima, i on ih iskustvom vjere ‘uranja’ u Njegovu svjetlost (…).“

Željko Reiner kao pjesnik se afirmirao razgovjetnošću i jasnoćom pjesničkoga izraza, počevši od svojih kajkavskih stihova 1970-ih godina, preko ratne lirike do ove zbirke kršćanskoga nadahnuća.

ZAŠTO SE BOG SMIJE?

 Ivanu Golubu

 

uvijek mi je dušu razgalilo tvoje

da je čovjek homo ridens

jer je slika onoga koji je Deus ridens

nasmijani čovjek odraz je nasmijanog Boga

a obojica se smiju jer je život igra

homo ludens et Deus ludens

obojica se igraju skrivača

malo se Bog skriva a čovjek ga traži

malo se čovjek skriva a Bog ga traži

no i ti i ja znamo

naći će jedan drugoga

svaki put

i to će biti trajno

zauvijek

Knjiga se može pronaći u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili web knjižari www.ks.hr po 20 posto sniženoj cijeni do 15. 11. u sklopu projekte „Knjiga svima i svuda“, a ostalu ponudu sniženih naslova potražite ovdje.