Urednica Redakcije za kulturu Hrvatskog katoličkog radija Katarina Varenica odabrala je pet naslova katoličkih nakladnika koje možete nabaviti na ovogodišnjem Interliberu, a koji se od 12. do 17. studenog održava na Zagrebačkom velesajmu.

Varenica je za Hrvatsku katoličku mrežu odabrala pet knjiga različitih katoličkih izdavača i književnih kategorija koje će obogatiti vašu kućnu biblioteku. Prenosimo izbor djela te sažetak opisa koje je sastavila HKR-ova urednica za kulturu:

1. Družba badema. Kako je Asiz spašavao svoje Židove – Glas Koncila

Asiški novinar i povjesničar Paolo Mirti, na temelju razgovora te otkrivenih pisama i arhivskih bilježaka, pripovijeda o istinitim događanjima iz sumornih vremena Drugoga svjetskog rata, poglavito od jeseni 1943. godine, kada su u potrazi za sigurnim utočištem, sa sjevera Italije u grad Asiz pristizali brojni Židovi. Asiz je u to vrijeme imao više izbjeglica i hodočasnika nego stanovnika. U središtu autorove pozornosti je tada tajna organizacija, Družba badema, čije je djelovanje bilo posvećeno spašavanju Židova.

2. Vjeropoj Riječi – Kršćanska sadašnjost i Hrvatska franjevačka provincija svetih Ćirila i Metoda

Vjeropoj Riječi memoarski je roman-esej u kojem fra Bernardin Škunca tematizira brojne proživljene trenutke s fra Bonaventurom Dudom. Fra Bonaventura – institucija, teolog, prevoditelj Biblije, profesor, propovjednik, duhovnik… Nezaboravan čovjek za sve koji su ga susreli.

3. Lažna svjedočanstva: raskrinkavanje stoljeća protukatoličke povijesti – Verbum

Je li inkvizicija bila jedno od najkrvavijih poglavlja u zapadnoj povijesti? Je li papa Pio XII. bio antisemit i s pravom nazivan “Hitlerovim papom”? Je li mračni srednji vijek značio zaustavljanje napretka znanja koje će spasiti tek sekularni duh prosvjetiteljstva? U Lažnim svjedočanstvima autor Rodney Stark, vrhunski znanstveni autoritet i jedan je od najcjenjenijih modernih sociologa religije, u želji da istraži i iznese povijesnu istinu, utemeljeno i argumentirano osvjetljava kontroverzne teme iz prošlosti Crkve te iznosi malo poznate činjenice o povijesti zapadne kulture i civilizacije. U svakomu poglavlju govori o dobro utvrđenu protukatoličkomu mitu, daje fascinantnu povijest o tome kako je svaki mit postao uvriježen i pruža zapanjujuću sliku o pravoj istini. Više o knjizi možete pročitati OVDJE.

4. Čudom živ – 557 dana u rukama isilovaca – Salesiana

Krajem listopada Hrvatsku je posjetio don Tom Uzhunnalil i iznio potresno svjedočanstvo o 557 dana provedenih u zatočeništvu u rukama isilovaca. Bez obzira na svu patnju koju je proživio, don Tom u ovoj knjizi ne stavlja sebe u središte pozornosti, ne predstavlja se kao mučenik, iako je to bio. U svakoj rečenici osjeća se njegova zahvalnost za Božja djela. “Ne želim da se o meni govori da sam ja neki heroj. Nije ovo zbog slave, mislim da nijedan drugi mučenik ne živi tako zbog svoje slave, nego zbog Krista. Bog nam daje mučenike kao primjere vjere. Sretan sam što mogu drugima govoriti o Kristu”. Ekskluzivan razgovor kojeg je don Tom pružio za portal Bitno.net možete pročitati OVDJE.

5. Praznovjerje. Kako djeluju stvari koje ne djeluju – Veritas – Glasnik svetog Antuna Padovanskog

Veritas – glasnik svetog Antuna Padovanskog u biblioteci Hrvatski Areopag objavio je knjigu fra Josipa Blaževića ‘Praznovjerje. Kako djeluju stvari koje ne djeluju?’. Svrha knjige je predstaviti fenomen i rasprostranjenost praznovjerja, mehanizam njegova djelovanja, te pridonijeti (pr)očišćenju vlastite vjere i prianjanju uz živu osobu Isusa Krista, jedini izvor čovjekove istinske sreće, vremenite i vječne, stoji u najavi izdavača.

Detaljnu preporuku kao i opise odabranih knjiga možete pročitati na stranicama HKM-a.

Bitno.net