Kontroverze crkvene povijesti oduvijek su privlačile veliku pažnju. Tako su se o temama je li inkvizicija bila jedno od najkrvavijih poglavlja u zapadnoj povijesti, je li papa Pio XII. bio antisemit i s pravom nazivan “Hitlerovim papom”, je li mračni srednji vijek značio zaustavljanje napretka znanja koje će spasiti tek sekularni duh prosvjetiteljstva itd. vodile i vode se mnogobrojne rasprave, no počesto pri tome bivaju vidljive neobjektivnost i nemogućnost odmaka od vlastitih pozicija ili pak nedostatak znanstvenoga i stručnog autoriteta.

Od takva pristupa bitno odudara knjiga Lažna svjedočanstva: raskrinkavanje stoljećâ protukatoličke povijesti koju je upravo objavila nakladna kuća Verbum. Autor ove knjige Rodney Stark nije katolik, deklarira se kao agnostik te, kako je sam istaknuo, nema nikakvih razloga mijenjati ili iznositi činjenice na način koji bi išao u prilog Katoličkoj Crkvi. S druge pak strane Stark je vrhunski znanstveni autoritet i jedan je od najcjenjenijih modernih sociologa religije koji je dugi niz godina predavao sociologiju i komparativnu religiju na Sveučilištu u Washingtonu te trenutno vodi katedru humanističkih znanosti na Sveučilištu Baylor.

U Lažnim svjedočanstvima Stark, u želji da istraži i iznese povijesnu istinu, utemeljeno i argumentirano osvjetljava kontroverzne teme iz prošlosti Crkve te iznosi malo poznate činjenice o povijesti zapadne kulture i civilizacije. U svakomu poglavlju govori o dobro utvrđenu protukatoličkomu mitu, daje fascinantnu povijest o tome kako je svaki mit postao uvriježen i pruža zapanjujuću sliku o pravoj istini. Tako čitatelj ove knjige ne će samo dobiti uvid u istinu o povijesnim kontroverzama, nego će saznati i kako one nastaju i šire se. Postat će mu razvidno i zašto laži tako dugo opstaju te kako ideologija, zloba i sebeljublje pri tome učinkovito surađuju.

Predgovor hrvatskom izdanju knjige napisao je povjesničar dr. sc. Trpimir Vedriš s Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji je u svom tekstu istaknuo kako “Lažna svjedočanstva nije prva knjiga srodne tematike na hrvatskom, no ona je najcjelovitiji i dosad najuspješniji pokušaj da se problem sagleda i razotkrije na razumljiv i pristupačan način.”
Knjiga Lažna svjedočanstva u prijevodu dr. sc. Mate Penave s Filozofskog fakulteta u Mostaru dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.

Bitno.net