Biblija, knjiga nad knjigama, već tisućama godina okupira ljudsku pozornost, i s pravom. Riječ je o Božjoj riječi i Božjoj objavi, a i s literarne strane je riječ o remek-djelu. Biblija je najprevođenija od svih knjiga koje su ikada napisane. Je li i najčitanija? Iako je teško znati, u svakom slučaju, ona nije najrazumljivija knjiga i potrebno ju je čitati u onom duhu u kojem je i napisana. U tome nam pomažu mnoge knjige i vodiči koji omogućuju razumijevanje povijesnog konteksta i drugih okolnosti koje je važno imati na umu čitajući Božju riječ.

U Bibliji se nalazi mnoštvo tema i životnih situacija. Budući da je Biblija bogata mnogim detaljima i poukama, lako se događa da nas mnoge zanimljive i izgrađujuće istine zaobilaze. Zato želimo istaknuti autoricu Slavicu Dodig koja je napisala tri knjige o temama koje nam lako promaknu.

Slavica Dodig, umirovljena sveučilišna profesorica, autorica niza recentnih knjiga i znanstvenih radova iz područja medicinske biokemije, koji već godinama dobivaju istaknuto mjesto u svjetski relevantnim znanstvenim časopisima, posljednjih se godina nenametljivo spisateljski profilirala knjigama trajne vrijednosti koje, svaka na svoj način, znalački skreću čitateljsku pozornost na Bibliju kao tematski i stilski šaroliko štivo.

U knjizi pod naslovom U potrazi za osmišljenom starošću. Prilog antropologiji starosti, ona nastoji prikazati starenje na znanstveno utemeljen način, također i iz vlastitog iskustva.  Slavica Dodig nas kao znatiželjne čitatelje dojmljivo potiče na razmišljanje na koje je spletom životnih okolnosti bez iznimke pozvan svatko tko uzmogne pročitati ili barem ovlaš prelistati ovu knjigu.

Osim o starenju, Slavica Dodig pisala je i o djeci i mladima, i to u knjizi Djeca i mladi u Bibliji Prilog biblijskoj antropologiji djetinjstva, koja proučava djetinjstvo i mladenaštvo u biblijskim tekstovima. „Biblijska antropologija djetinjstva“ podrazumijeva proučavanje biblijskih tekstova koji govore o životu djece i mladih od prvih trenutaka njihova života, odrastanja i odgajanja, sve do mladenaštva i ulaska u bračnu zajednicu. Brojna su pitanja biblijske antropologije djetinjstva: Što biblijski tekstovi govore o začetku djetetova života? Kakav je bio odnos očeva i majki prema djeci u njihovu odrastanju? Kakva su bila djeca? Kakav je suživot postojao među braćom? Na ova i mnoga druga pitanja Slavica Dodig željela je odgovoriti u ovoj knjizi.

Treća tema kojoj se Slavica Dodig posvetila je Biblijska imena. U toj knjizi ona prikazuje 145 ženskih i 1787 muških imena iz Biblije. Autorica u Uvodu daje osnovne upute o uporabi imena te zatim donosi abecedni popis svih muških i ženskih imena kakve susrećemo u Bibliji. Mnogima će dobro poslužiti ovaj sažet i pregledan popis, a među ostalim, studentima teologije, pastoralcima, ali i roditeljima koji se budu odlučivali svome djetetu dati neko od biblijskih imena.

Produbljivanje biblijskih tema pomaže boljem razumijevanju Božje riječi i često donosi neočekivane uvide u slojevitu Božju riječ, a u tome nam itekako mogu pomoći i ove tri knjige.