Prošloga mjeseca, tijekom ožujka, s posebnom se pobožnošću mnogo čitalo o svetom Josipu pa su se tako dvije knjige o ovome svetcu našle i pri vrhu ljestvice najčitanijih knjiga Kršćanske sadašnjosti. Knjiga Tesar – romansirani životopis svetog Josipa bila je istaknuta u KS-ovim knjižarama kao Knjiga mjeseca. Poznati hrvatski književnik Božidar Prosenjak u ovom se romanu uhvatio zahtjevne biblijske teme, pokazujući zorno kako Biblija i danas nadahnjuje umjetnost. Premda su novozavjetni podatci o sv. Josipu zaista škrti, a nije ga značajnije počastila ni duga kršćanska predaja, ovaj roman od tristotinjak stranica približava čitatelju toga svetca na sugestivan i ljudski način, ispripovijedan u prvom licu. 

Uz Tesara, među najtraženijim naslovima našao se i jedan novi: Sveti Josip – biblijske misli o njemu. Ova zbirka misli o njemu vodi nas k promišljanju o osobi i poslanju Marijina zaručnika, Josipa pravednoga. Gotovo svaki redak ove knjige duboko je biblijski i razotkriva nam nazaretskog radnika kao dobrog, poštenog i svetog čovjeka, supruga, muža. Listajući ju, kao da ulazimo u šutljiv razgovor Svete obitelji – kako bismo i mi naučili ljubiti dar Božji.

S obzirom na uskrsno vrijeme, među najčitanijim knjigama u knjižarama Kršćanske sadašnjosti našao se i niz naslova o temi Kristove patnje i uskrsnuća, Božje muke kao nade i susreta sa živim Bogom. Upravo je knjiga Tomislava Ivančića Susret sa živim Bogom jedna od najčitanijih tijekom ožujka, kao i križni put istoga autora, pod naslovom Pođi za mnom. koji nastoji čitatelja usmjeriti na evanđeoske vizije naših svagdanjih križeva. Te vizije je nemoguće adekvatno riječima izreći. One su sjaj nekog drugog, nadnaravnog svjetla. Kako je istaknuo sam autor, profesor Ivančić, riječi ove knjižice zato zvuče paradoksalno i često su mucanje umjesto govora, no uvjereni smo da će ih čitatelj ispravno shvatiti jer se ovoj knjizi mnogi redovito s razlogom vraćaju.

Pri vrhu liste najčitanijih našao se još jedan novi naslov, tematski nevezan uz svetkovinu ili blagdan, ali aktualan u ovim neizvjesnim vremenima, u kojima mnogi tragaju za smislom života. Riječ je o novom izdanju knjige Viktora E. Frankla, Liječnik i duša. U njoj su najcjelovitije obrađene glavne teze Franklove logoterapije i egzistencijske analize, osnovni antropološki pojmovi, tumačenja temeljnih pokretačkih snaga čovjeka, koje ga, prema Franklu, nužno vode i usmjeravaju prema vrijednostima, odnosno smislu.

Sve spomenute knjige mogu se pronaći u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i u web knjižari www.ks.hr.