“Nema važnije zadaće u životu pojedinca negoli vlastita duhovna izgradnja”, kazao je bl. Alojzije Stepinac čiji spomendan uskoro slavimo. Osim molitvom, vjerom, duhovna je izgradnja moguća i čitanjem duhovnoga, kršćanskoga štiva. Da mnogi i dalje duhovnu hranu traže u knjigama potvrđuje i izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost, objavom popisa nekoliko najtraženijih naslova u njihovim knjižarama tijekom siječnja.

Osim Biblije, koja je redovito pri vrhu najtraženijih izdanja KS-a, u siječnju su mnogi s radošću primili u ruke drugo izdanje knjige vlč. Odilona Singboa, Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju. Knjiga obiluje zanimljivih duhovnim mrvicama, koje je vlč. Odilon brižno zapisao, a koje mogu biti na duhovnu korist mnogima. Vlč. Odilon piše duboko, jednostavno, stilski otmjeno. Njegova afrička duša progovara savršenim hrvatskim jezikom, a neke od njegovih mrvica su: Nije mi svejedno, Nemam vremena, Život u dijelovima, Nema odgađanja, Humor starosti…

Početak godine pravo je vrijeme za posložiti prioritete, organizirati se i sabrati misli. Za lakše snalaženje, mnogi su posegnuli za rokovnikom Mali redovnik – mali rokovnik za 2021. Praćen akcijskom cijenom do kraja veljače, ovaj rokovnik sjajan je pratitelj kroz godinu, s prigodnim citatima, popisom liturgijskih svetkovina i blagdana, spomendana hrvatskih svetaca i blaženika te državnim praznicima i neradnim danima u RH. 

Vrlo je dobro primljena nedavno objavljena knjiga Liturgija Crkve, autora Michaela Kunzlera. Prepoznata je kao prvi sustavni udžbenik u RH namijenjen sveučilišnoj nastavi na teološkim fakultetima, ali i općenito liturgijskoj formaciji.

Među najčitanijima i ovoga je puta naslov Tomislava Ivančića, 33 meditacije. Knjižica je to koja sabire meditacije ovog mnogima dragog svećenika, teologa. “Želimo li, dakle, popraviti čovjeka, ne treba i ne smije se upozoravati na zlo, nego u njega unositi dobro”, poručuje autor u ovoj praktičnoj, duhovnoj knjizi.

Naslov Sveti Dominik. Crna legenda također se našao na popisu najtraženijih u siječnju. Autor Michel Roquebert  pokušao je jednostavno opisati sv. Dominika, oslanjajući se potpuno na povijesne izvore, brižno ispitujući koliko je nešto moguće i dokazivo.

Široku ponudu Kršćanske sadašnjosti pogledajte ovdje.