“Upravo nas čitanje osposobljava da budemo više Božji, a da budemo i više ljudski, da budemo pozorni jedni prema drugima”, rekao je jednom prilikom prof. Ivica Raguž. Čitatelji kršćanske literature vjerojatno će se složiti. U Godini čitanja, a napose tijekom ljeta kada zbog godišnjih odmora knjiga još češće postaje suputnik mnogim ljubiteljima pisane riječi – čitanje dobiva posebno mjesto. Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost tijekom ljeta je predlagala kršćanske knjige koje se mogu ponijeti na plažu, a sada donosi popis pet knjiga koje su, pored Biblije, ponajviše tražile:

Evanđeoske mrvice za unutarnju ekologiju, Odilon-Gbènoukpo Singbo 

“Svaki novi dan uvijek je i novi početak. A taj novi početak Božje koje u svakom trenutku postupa drugačije sa životom.”

Poruke koje vlč. Odilon šalje ovom knjigom izrasle su iz osobnih promišljanja i molitve, ali i različitih životnih iskustava koje i spominje u knjizi, od doživljaja i emocija koje nosi iz rodne Afrike do susreta sa studentima i situacijama u Hrvatskoj. Nemam vremena, “Trebam luđaka”, reče mudrac, Nema odgađanja, Pazi na ime koje nosiš,  Ne boj se, Humor starosti – naslovi su to evanđeoskih mrvica, kakvih je mnoštvo, na čak 275 stranica, vlč. Odilon sabrao u ovoj sjajnoj knjizi. Te se mrvice (svaka na dvije do tri stranice) mogu čitati polako i zasebno, jedna dnevno ili pak prema potrebi – što je nekima idealan ljetni čitateljski ritam. Ipak, kada se krene s čitanjem ove knjige, nerijetko se ne prestane dok se ne dođe do posljednje korice. Osim u tiskanom izdanju, ovaj naslov dostupan je i kao eKnjiga.

Ispovijesti ruskog hodočasnika svojem duhovnom ocu

„Ovo je jedna od najvećih pustolovnih knjiga: sanjarska, raznolika, sveobuhvatljiva, a ono što je najvažnije, istinita.“

Ovaj književni klasik Kršćanska sadašnjost na hrvatskome je jeziku objavila još 1985. godine, a otada je doživjela svoje 4. izdanje. U fokusu čitateljske javnosti ponovno se našla kada ju je proljetos preporučio papa Franjo, kao knjigu iz koje svi možemo učiti. 

Čitatelj će iz ove knjige, koja u četiri ispovijesti svojem duhovnom ocu opisuje hodočasnički put jednog hodočasnika kroz nepregledne stepe i sibirske poljane, izvući mnoge poruke, a jedna od njih zasigurno je i cilj cijele knjige – vježbanje u neprestanoj molitvi srca, takozvanoj Isusovoj molitvi. Autor ove ispovijesti ostao je nepoznat, ali to nikako ne govori da nije postojao. Doza mistike vezana uz sam nastanak knjige čini ju još privlačnijom, a mnogi su je ovoga ljeta odabrali kao svoje štivo za (duhovno) ispunjene slobodne dane.

Mali princ za male i velike ljude – kako ga je iznova otkrio Anselm Grün

“Tko srcem traži, nalazi živu vodu u vlastitoj nutrini.”

Jedna od najljepših priča, Mali princ, otkako ju je 1943. objavio Antoine de Saint-Exupéry, neprestano privlači pozornost čitatelja diljem svijeta. Sada ga je iznova otkrio benediktinac Anselm Grün, interpretirajući ga očima duhovnosti i povezujući s nizom motiva iz Novoga zavjeta i Isusovih djela. Knjigu Mali princ za male i velike ljude – kako ga je iznova otkrio Anselm Grün potpisuje poznati benediktinac, a pozornost čitatelja privukla je odmah po izlasku, u srpnju ove godine.

Posebnost ovoga izdanja su misli p. Anselma koje je napisao za svako poglavlje. Time on nikako ne želi propisati kako trebamo čitati knjigu, već želi pomoći čitatelju da u slikama ove knjige prepozna sebe s bogatstvom svoje duše.  

Vjeropoj Riječi, fra Bernardin Škunca

Knjige o karizmatičnim, duhovnim osobama, svetcima, blaženicima uvijek su rado čitane. Ovoga ljeta mnogi su se odlučili u ruke uzeti knjigu o fra Bonaventuri Dudi, Vjeropoj Riječi. Ta je knjiga tijekom kolovoza, kada obilježavamo i obljetnicu njegove smrti, u Kršćanskoj sadašnjosti bila istaknuta kao Knjiga mjeseca. Fra Bonaventura Duda svojom je dobrotom i ljepotom duše utisnuo duboki trag u mnogima, a ova knjiga predstavlja svojevrsno unutarnje putovanje s njim, ne zaobilazeći ni mnoge biografske crte toga karizmatičnoga franjevca – od dirljivih priča iz djetinjstva (oca nikada nije upoznao, a majka mu je preminula mlada), do potresnih stranica u kojima se oprašta sa svijetom i predaje Bogu. Čitajući ovaj roman esej, čitatelj će se susresti s fra Bonaventurom na jedan poseban način, upoznajući ga dušom, u svoj njegovoj karizmatičnosti, ali i jednostavnosti.

Za bolji svijet, Tomislav Ivančić

“Shvatio sam da blagoslivljajući mogu spriječiti razaranje svijeta; i još više, pomoći svijetu da bude bolji.”

Vjerni čitetelji kršćanske literature redovito posežu i za ovakvom vrstom knjiga: konkretnih, duhovnih, koje potiču i bude nadu, koje djeluju kao poticaj za rast vjere, molitve. U ovom slučaju – blagoslova. Poznati karizmatik Tomislav Ivančić na samom početku knjige piše da bi njome želio podsjetiti na golema bogatstva kršćanske vjere i na čudesne mogućnosti preobražaja svijeta. Ova knjiga, međutim, nije traktat o blagoslivljanju, nego poticaj na otkopavanje blaga koje leži u našim dušama. Shvatit će je osobito oni koji su već iskusili da Bog čuje njihove molitve i koji su uvidjeli da je za bolji svijet duhovni boj odlučujući. Osim u tiskanom, i ovaj je naslov dostupan i kao eKnjiga.