Nakladna kuća Verbum upravo je objavila knjigu Dijalog utjehe u nevoljama, učinivši tako prvi put dostupnim na hrvatskom jeziku ovo čuveno djelo velikog engleskog intelektualca i državnika, sveca i mučenika, sir Thomasa Morea.

Dijalog utjehe u nevoljama More je napisao u vrijeme svoje velike kušnje – u iščekivanju izvršenja kazne pogubljenja zbog toga što je ostajući vjeran vlastitoj vjeri ušao u sukob s kraljem Henrikom VIII. ne htijući ga priznati za vrhovnoga poglavara Crkve.

Djelo je napisano u obliku izmišljena dijaloga, smještena u vrijeme turske invazije na Europu, između mladića Vincenta i njegova mudroga, umirućeg strica Antuna, a u njemu More iznosi duboke misli, proizišle iz vlastite patnje iščekivanja izvršenja smrtne kazne, koje znalački spajaju bogata duhovna iskustva s dubokim psihološkim i antropološkim zapažanjima. Na toj povijesnoj pozadini krize civilizacije i vanjske opasnosti Thomas More u ovoj knjizi nudi čitatelju svoj pogled na veliku temu prisutnosti zla i patnje u svijetu i otkriva kako naći utjehu, pa i u najtežim situacijama.

Ne zaustavljajući se samo na vanjskim okolnostima on u ovomu svevremenskom djelu zasebno obrađuje različite izazove kojima smo svi izloženi: sumnju, strah, tjeskobu, očaj, oholost, malodušnost, skrupuloznost, mržnju, progone itd. More ističe da veličina čovjeka naspram ovih iskušenja nije u iluziji da će iskorijeniti svaku bol (ona će uvijek biti dio života), nego u tome da odoli iskušenju ulaska u kompromis sa zlom, ostajući vjeran svojoj savjesti i dobru na koje ga ona upućuje. S takvim promišljanjima ovo remek-djelo u našim suvremenim okolnostima danas je itekako aktualno i potrebno, nudeći odgovore na pitanja životnoga smisla i životnih nevolja, kao i uzore i putokaze u zajedničkoj beskompromisnoj borbi za opće dobro.

Knjiga Dijalog utjehe u nevoljama je dostupna u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.

Verbum.hr | Bitno.net