Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu Ilije Čabraje Što tražite Živoga među mrtvima? upravo u uskrsno vrijeme za koje je prikladna. Knjigu možemo opisati njezinim podnaslovom – Svagdanji vodič kroz uskrsno vrijeme. Riječ je, naime, o egzegetsko-teološkom komentaru liturgijskih čitanja uskrsnoga vremena. Uskrsno vrijeme traje pedeset dana i završava na Pedesetnicu. Svagdanja čitanja u liturgijskim slavljima preuzeta su iz Djela apostolskih i Ivanova evanđelja i raspoređena su tako da vjernika korak po korak vode k produbljivanju uskrsnoga otajstva.

Cilj ovih homiletsko-egzegetskih promišljanja jest rasvijetliti pozadinu svakoga ulomka (background) kako bismo mogli razumjeti njegovu poruku. Biblijski tekstovi nisu biografsko-kronološki zapisi, nego imaju svoj razvojni put nastanka i teološku poruku koju valja uvijek iznova otkrivati i aktualizirati. Ovdje, dakle, nije riječ o gotovim propovijedima (tzv. Lesepredigten), nego o egzegetsko-hermeneutskom pristupu tekstovima, no s obzirom na to da promišljanja autora otvaraju mnogobrojna pitanja i potiču na razmišljanje ne ostavljajući čitatelja ravnodušnim, možemo s pravom reći da su to i poticajne propovijedi.

Knjiga je namijenjena bibličarima, teolozima, ali i svima onima koji su zainteresirani za Božju riječ i uskrsnu poruku. Komentari nude vrlo dobro strukturiran materijal kao osnovu i orijentacijsko pomagalo za proučavanje teksta: bilo za osobni rad, za službu naviještanja ili u pripremi za biblijsku skupinu. Knjiga Što tražite Živoga među mrtvima? može se pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

* Sponzorirani članak