O prijateljstvu

Poznati engleski srednjovjekovni svetac Elred Rivalenski, pred sam kraj svojega života, napisao je spis O prijateljstvu, u kojemu dolazi do izražaja dubina misli i promišljanja srednjovjekovnog monaha. Svrha djela je podučiti mlađu subraću iz samostana o prijateljstvu. Iako smješteni u srednjovjekovni monaški kontekst, sva zapažanja, savjeti i upozorenja mogu se vrlo lako primijeniti u životu svakog pojedinca.

Povratak izgubljenog sina

“Naoko beznačajni susret s reprodukcijom na kojoj je prikazan detalj Rembrandtove slike ‘Povratak izgubljenog sina’ u menije pokrenuo dugo duhovno istraživanje koje me je dovelo do pravog shvaćanja mojega zvanja i dalo mi novu snagu da u njemu ustrajem. U srcu toga istraživanja našli su se slika iz 17. stoljeća i njezin umjetnik, parabola koja seže u 1. stoljeće i njezin tvorac te čovjek iz dvadesetog stoljeća u potrazi za smislom života”, piše autor Henri Nouwen u predgovoru.

Duhovni spisi

U ovoj knjizi pripremljeno je šest glavnih djela sv. Ljudevita: Marijina tajna, Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici, Ljubav Vječne Mudrosti, Čudesna tajna svete Krunice za obratiti se i spasiti se, Pismo prijateljima križa i Goruća molitva.

Na spisima sv. Ljudevita nadahnjivali su se mnogi vjernici tijekom povijesti, poput npr. sv. Ivana Pavla Velikog koji je od toga sveca preuzeo i svoje papinsko geslo “Totus tuus” – “Sav tvoj”.

Snaga tišine

Kardinala Robert Sarah i novinar Nicolas Diat razgovaraju u ovoj knjizi o tišini, koja je s jedne strane temeljni preduvjet vjere i boravka u Božjoj nazočnosti, a s druge strane obrana od „diktature buke“.

Knjiga Snaga tišine. Protiv diktature buke čitatelja će uvesti u čudesan i zanosan svijet tišine ispunjen Bogom, a za praktičnu pobožnost nudi i nevjerojatno lijepe „Litanije poniznosti“.

Mali redovnik i pitanje tišine

Čini se da za tišinom i šutnjom čezne samo mali broj ljudi. Ipak, tišina je već stoljećima nezamjenjivi dio samostanskog načina života kod benediktinaca. Zacharias Heyes objašnjava i zašto. Ovo je topla knjiga prepuna humora koja pričama, mnogim praktičnim vježbama i poticajima na razmišljanje donosi mir u naš život.

Naslovi za djecu

Izdvajamo i nekoliko naslova za djecu: Pismo za svijet sjajan je primjer kako tekstove kao što je enciklika Laudato si’, crkvenoga učiteljstva predstaviti i prereći tako da budu razumljivi svima, posebice djeci. Knjiga 365 biblijskih priča za djecu donosi najljepše biblijske priče Staroga i Novoga zavjeta prepričane su i sažete te prilagođene dječjoj dobi. Moja knjiga pitanja o vjeri lijepo je ilustrirana knjiga i prepuna je odgovora na pitanja koje bi dijete moglo pitati o Bogu, Isusu, kršćanskoj vjeri, i mnogim drugim temama, kao što su novac, patnja, Biblija, grijeh, Isusova smrt i uskrsnuće, sveta pričest, Duh Sveti… 

Sve ove naslove možete pronaći na www.ks.hr, a on 4. 7. i na sniženju u web knjižari KS-a.

Sve naše snižene naslove do 17. 7.  za sve one čitatelje koji ovoga ljeta posegnu za knjigom duhovnog, kršćanskog nadahnuća možete pogledati ovdje.

* Sponzorirani članak