Građu za ovogodišnju svjetsku Molitvenu osminu priredilo je Vijeće crkava Bliskog istoka, a za geslo je izabrana tema iz Matejevog evanđelja: „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti (Mt 2, 1-12).“

Kršćani Bliskog istoka osjećaju se osobito povezani s tim biblijskim mjestom, jer se ta zvijezda osobitog sjaja pojavila na istoku, dakle u kraju gdje i oni žive.

Ovogodišnje ekumensko bogoslužje poziva nas da se i mi danas, u potrazi za Kristom, pridružimo mudracima i pratimo sjaj te zvijezde, kako bismo našli zajedništvo s Kristom i međusobno.

Građu za molitvenu osminu na hrvatskom jeziku možete pronaći ovdje, u izdanju Kršćanske sadašnjosti koja je uz ovaj događaj u svojim knjižarama i web knjižari do 24. siječnja na akciji od 30 % izdvojila nekoliko ekumenskih naslova, poput: Ekumenizam pape Franje (Ivan Macut), Ekumenski poziv na buđenje (Walter Kasper), Ekumenska nastojanja (Srećko Badurina), Temeljni tečaj ekumenske teologije (Lothar Lies) i drugi koje možete pogledati ovdje.

Više o temama Molitvene osmine

Za vrijeme osmine, kršćani su pozvani razmatrati svakodnevno određenu temu povezanu s geslom.

„Vidjeli smo njegovu zvijezdu na istoku“, vodeća je misao za prvi dan osmine, dok se drugog dana poziva na razmišljanje o temi „Gdje je taj novorođeni kralj židovski?“

“Kada to doču kralj Herod, uznemiri se on i sav Jeruzalem s njime”, biblijski je odlomak koji je središte promišljanje trećega dana. Četvrti pak dan ima kao vodeću misao „A ti, Betleheme, … nipošto nisi najmanji među kneževstvima Judinim“.

„Zvijezda koju su vidjeli kako izlazi išla je pred njima“ temelj je za promišljanje petog dana.

A šestoga, razmatranje nadahnjuje odlomak iz Matejeva evanđelja „Ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se”.

Posljednja dva dana vođena su mislima o mudracima – „Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu“, te potom „Otiđoše drugim putem u svoju zemlju“.

* Sponzorirani članak