Ovogodišnja najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje, Noć knjige, pokazuje aktualnost umjetne inteligencije, što je upravo bila i tema: „Sanjaju li roboti električne knjige?“

Može li umjetna inteligencija biti korisna i za knjigu i čitanje? Kako? Zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse? Hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor?

Sve su to pitanja koja su se istraživala tijekom vikenda Noći knjige. Iz perspektive kršćanske antropologije, javljaju se još i mnoga druga pitanja, posebice u sferi etičnosti. Tko je taj tko će odrediti granice umjetne inteligencije? Smijemo li dopustiti njen neograničen i neobuzdan razvoj? Hoće li nam ona pomoći da budemo slobodniji ili ćemo postati njezini robovi? Vodi li tko računa, kada je riječ o umjetnoj inteligenciji, o onom transcendentnom? 

O svemu tome treba promišljati i treba – čitati. Čitanje je za prirodnu inteligenciju, odnosno ljude, primarni izvor unosa velike količine informacija. Iako se u današnje vrijeme, zahvaljujući internetu, društvenim mrežama i sve većoj dostupnosti umjetne inteligencije, način prenošenja informacija uvelike promijenio, knjige ipak ostaju nezamjenjive jer obogaćuju čovjekov život na način na koji to internetski ili umjetno proizvedeni sadržaji (barem zasad) to nikako ne mogu.

Isto vrijedi i za duhovne i teološke knjige. Moderne tehnologije, naravno, mogu olakšati način na koji čitamo knjige, i to je jedna od pogodnosti elektroničkih knjiga. E-knjige, iako čine jako mali dio ukupne čitanosti, ipak nude nekoliko prednosti zbog kojih ih vrijedi razmotriti. Osim što su općenito povoljnije, praktičnije su i dostupnije i u čitanju možete uživati bilo kada i bilo gdje na svojem mobilnom uređaju ili računalu.

Umjetna inteligencija, odnosno veliki jezični modeli (language models) čita odnosno guta enormne količine informacija, pri čemu itekako nadmašuje prirodnu inteligenciju, međutim, ono što ona ne može i možda neće nikada moći jest na temelju čitanja oplemeniti svoj duh i donijeti odluku o mijenjanju svojeg vlastitog života, kao što to ljudi mogu.

U sklopu nacionalne manifestacije „Noć knjige“ i popratne akcije Knjiga svima i svuda koja traje od 24. do 30 4. 2023., možete nabaviti sve e-knjige u izdanju Kršćanske sadašnjost na popustu od 20 % kada upišete kod eKNJIGA23 pri kupovini u našoj web knjižari na www.ks.hr.