Prije dva tisućljeća Isus Krist podsjetio nas je i uputio na molitvu te nas naučio kako uspostaviti kontakt s Bogom koji uvijek milosrdno čeka, sluša i spreman je za sve čovjekove potrebe. Molitva je tako uspostavljena kao „oruđe“ i način kojim možemo primiti njegovu nadnaravnu pomoć – a bez te nadnaravne pomoći ne možemo živjeti životom dostojnim evanđelja. Sve što kršćane razlikuje od svijeta na Kristov način, djelo je nadnaravne Božje milosti. Bog je to odredio tako da nam ta milost teče kroz molitvu, stoga molitva mora biti središnja, a ne periferna, u našim životima, obiteljima i službama.

Učenje o tome kako moliti zapravo znači razvijati odnos s Bogom. Odnosi se grade na trenutcima povezanosti, a ti trenutci povezanosti ponajprije znače komunikaciju – riječi koje izgovaramo, način na koji ih izgovaramo, kao i pozadinski osjećaji i namjera ono su što čini tu povezanost snažnom i transcendentalnom.

U svakodnevnom životu, znamo, teško je ostati nadahnut i uvijek jednake snage duha. Katkad nije lako usredotočiti misli i duhovni zanos prema Stvoritelju, dostojnim žarom iskazati naše divljenje, zahvalnost, molitve i čežnje. Stoga je lakše osloniti se na već uspostavljene molitve koje su nas naučili naši svetci, pape i ostali duhovno jaki pripadnici Crkve. Molitvenici su tako savršeni duhovni suputnici u našim životima, tihi vodiči kroz svakodnevicu u vječnosti.

Nadamo se da će naše preporuke pojedinih molitvenika pomoći u buđenju, održavanju i unaprjeđenju vaših molitvi i osobne, te obiteljske, komunikacije s Bogom. U korizmi i korizmenim promišljanjima pogotovo, oni su dar svima nama.

Kako danas moliti autora Jörga Zinka vrijedna je knjižica misli i zaziva. Polazeći od uvjerenja kako ne vjeruje da idemo ususret vremenu bez vjere, niti ususret čovjeku bez vjere, autor ovom inspirativnom knjigom želi potaknuti i vjernike i one koji to tek žele postati da se odvaže vjerovati te im nudi pomoć.

Raskošno razdavanje. S križa oporuka fra Andrije Bilokapića savršeno je štivo za molitvenu korizmenu tišinu i kontemplaciju. U ovoj molitveno-meditativnoj poemi autor razmatra sedam Isusovih riječi na križu, zapisanih u Evanđeljima. Poema je, u skladu s tim, podijeljena u sedam molitvenih meditacija, kao hvalospjev savršenoj Kristovoj ljubavi.

Što se dublje vraćamo u povijest liturgije, to više uviđamo kako se sve više iskrivljavao smisao „blagoslovne“ molitve. U početku je blagoslov značio „čin zahvalnosti“ Gospodinu za sve što je učinio. Stoga je izdanje Molitve prije i poslije jela Marie-Luca Kerremansa, zbirka tradicionalnih molitvi, zaziva i blagoslova u svakodnevnom životu i u posebnim danima, savršen pratitelj u molitvi kroz cijelu godinu.

Jedan od novijih naslova na KS-ovim policama, Oče budi volja tvoja, molitvenik je s velikim slovima. Manjeg formata i u čvrstim tvrdim koricama, i ovo djelce svojim molitvama, pjesmama i pobožnostima prati sve dane i blagdane kroz godinu.

Neka vas ove, i vaše osobne, molitve prate u korizmenim danima ali i kroz cijelu godinu, učvršćujući i usmjeravajući vaše misli i djela prema Bogu i njegovoj milosti.