U ono vrijeme, vrijeme čuda i veličanstvenih Božjih obećanja, Djevica Marija srcem punim ljubavi krenula je u posjet svojoj rođakinji Elizabeti, koja je u dubokoj starosti također primila Božji blagoslov novog života.

Njihov susret bio je više od puke slučajnosti; osjećao se kao zagrljaj sudbine koji je isprepletao njihove živote na dubok način. Uz tople osmijehe i nježne geste, Marija i Elizabeta prepoznale su čuda koja su rasla u njima objema. Bio je to trenutak zajedničke radosti, proslava čudesnog dara života.

U Elizabeti je Marija našla utjehu i potporu za velik životni zadatak koji joj je slijedio, i srcu joj je bilo lakše. Njihovi razgovori bili su ispunjeni šaptom iščekivanja, snova za njihovu djecu i nepokolebljive vjere u Božji plan. U tom su trenutku i njihovi nerođeni sinovi, Isus i Ivan Krstitelj, povezani neraskidivom vezom, predodređeni za jedinstvene uloge u Spasenju čovječanstva.

Ljubav je zračila između Marije i Elizabete, a njihova povezanost bila je svjedočanstvo o čudima koja su ležala skrivena unutar običnog, i koja će u narednim godinama slijediti. Bio je to trenutak duboke ljepote, u kojem su dvije žene prigrlile svoje zajedničko putovanje, srca ispunjenih zahvalnošću i nadom za čuda koja su ih čekala. Zajedno su uživale u radosti majčinstva, njegujući blagoslove koji su im podareni i noseći u sebi obećanje svjetlije budućnosti – budućnosti koju mi vjernici i danas živimo.

U čast blagdana Pohođenja Blažene Djevice Marije, u vremenu ove svetkovine, kontemplacije i molitve, istaknut ćemo nekoliko djela koja nas mogu približiti Kristovoj Majci, njezinom životu, ulozi i značaju za Crkvu i sve vjernike.

O Mariji knjiga je irskog profesora duhovnosti Christophera O’Donnella, oca karmelićanina. Ovo djelo je kratak uvod u učenje Crkve o Djevici Mariji. Autor upoznaje čitatelje s temeljnim činjenicama marijanskog štovanja, uključujući njegovu povijesnu pozadinu. Spominje marijanske dogme, osnovne događaje marijanske molitve i odnos protestantskih i istočnih Crkava prema Mariji.

U djelu Mama kao Marija pape Franje riječ je o pet različitih knjižica, odnosno brošurica, s tekstovima pape Franje: Božićni susret, Traži Gospodina u jaslicama, Mama kao Marija, Hrabrost mira i Mladi na terenu. Knjižice su inspirativne i zaista su prikladne za svakodnevno čitanje, nose se u džepu i posežu za nenametljivim poukama pape Franje. Riječ je, dakle, o vrlo poticajnim mislima i uputama, o ohrabrenjima i o hrabrosti vjere na koju nas papa Franjo poziva.

Knjiga Tko je majka moja? Biblijska svjedočanstva o Mariji, Isusovoj majci Marije Pehar autoričino je znanstveno teološko traganje za najranijim svjedočanstvima o Mariji, Isusovoj majci, odnosno za što izvornijim i potpunijim razumijevanjem njezine osobe i njezine uloge u životu Isusa Krista. Riječ je o teološkom iščitavanju biblijskih tekstova o Mariji. Pri otkrivanju istinske Marijine osobe ne traga se u ovoj knjizi isključivo za povijesno-biografskim podatcima, ali nakana nije ni potpuno izbjegavanje ili zaobilaženje povijesnih elemenata, ukoliko se do njih u nekim vidovima može doći. U osvjetljavanju cjelovite istine povijesnost se kao dragocjenost uvažava i prihvaća, ali ih se, koliko god je to moguće, pokušava i kritički osvijetliti i o njima teološki promišljati.