Što čita Sveti Otac? Koje su mu knjige najomiljenije?

Portal Rome Reports pokušao je odgovoriti na ova pitanja, prokopavši po nagovorima i porukama pape Franje.

Kako ističu, posljednjih tjedana Papa je više puta citirao knjigu “Zaručnici”, talijanskog autora Alessandra Manzonija, za koju je priznao i da ju je pročitao najmanje triput.

Dapače, jednog od glavnih likova romana, citirao je i u propovijedi tijekom ovogodišnjeg Vazmenog bdijenja.

“Ako se, na svom putu, osjetiš slabim ili krhkim, ili ako padneš, ne boj se. Bog ti pruža svoju ruku pomoći i kaže: ‘Ohrabri se!’ Mogao bi, poput don Abbondija, reći: ‘Hrabrost nije nešto što si sami možemo dati.‘ Istina, sami si ju ne možemo dati, ali ju možemo primiti kao dar.”

No koje još knjige voli papa Franjo?

U dva navrata javno je pohvalio djelo “Gospodar svijeta” autora Roberta Hugha Bensonsa.

Tijekom intervjua u zrakoplovu kojim se vraćao iz pastoralnog pohoda Aziji, novinarima je izjavio: “Postoji knjiga, oprostite ako je reklamiram, koja je možda malo preteška na početku s obzirom na to da je napisana 1903. godine u Londonu. Autor te knjige je u svoje vrijeme vidio ideološku kolonizaciju, te je napisao knjigu. Zove se ‘Gospodar svijeta’, a autor se zove Robert Hugh Benson, predlažem vam da ju pročitate. Čitajući je razumjet ćete što mislim kada govorim o ideološkoj kolonizaciji.”

Rome Reports ističe kako je Papa dobro upoznat i s “Božanstvenom komedijom” Dantea Alighierija, a voli djela njemačkog pjesnika Friedricha Hölderlina te engleskog isusovca Gerarda Manleya Hopkinsa koji je pripadao Oxfordskom pokretu (vođa pokreta bio je budući katolički svetac John Henry Newman).

U razgovoru s Vladimirom Putinom natuknuo je da je fan Tolstoja i Dostojevskog, a “Braću Karamazove” – djelo potonjeg – citirao je tijekom puta u Abu Dhabi.

Papa Franjo u mladosti je predavao i književnost, a prema svjedočanstvu jednog tadašnjeg učenika za čitanje je preporučivao “Kasno te uzljubih” od Ethel Mannin.

Tu svakako trebamo dodati i “Duhovne vježbE” sv. Ignacija Lojolskog koje su sastavni dio formacije svakog isusovca.

Više knjiga možete pronaći OVDJE.