Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 12. listopada na konferenciji za medije predstavila je knjigu Zadnje vijesti o čovjeku (uključujući i žene). Na konferenciji su sudjelovali dr.sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr.sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Nakladnička kuća Verbum upravo je objavila djelo Zadnje vijesti o čovjeku (uključujući i žene) autora  Fabricea Hadjadja, jednog on najznačajnijih intelektualaca našega doba.

Ovaj poznati filozof, teolog, pjesnik, humorist i društveni komentator sada dolazi pred čitatelje s najžešćom uratkom do sada. Knjiga Zadnje vijesti o čovjeku (uključujući i žene) koja nosi podnaslov Kronike najavljene propasti zbir je njegovih eksplozivnih i briljantnih tekstova u kojima se vrlo srčano i angažirano bavi najaktualnijim temama te propituje budućnost našega čovještva podložna rastućem utjecaju tehnologije i potrošnje.

U društvu u kojem se sve dovodi u pitanje, pa i sam čovjek, u društvu koje je opterećeno podjelama i kulturnim ratovima, Hadjadj usmjerava pozornost na ono što nam je zajedničko, na temelje naše ljudskosti i životnog smisla i na opasnosti koje čine da to možemo izgubiti.

Uzdižući se iznad ideoloških podjela, ističe kako nije ni progresist, ali ni katastrofist želeći pokazati ljepotu svijeta koja u njemu i dalje budi osjećaj fasciniranosti. Razmatrajući, uz ostalo, o ulozi tehnologije u današnjem svijetu, Hadjadj se opire progresizmu, jer prihvaća svijet kakav mu se nudi, uključujući sve njegove drame. U tekstu kaže: „Još nisam naučio sagraditi kuću, obrađivati vrt, misliti kao sveti Augustin, pjevati kao Dante – zašto bih se išao priključivati na bilo kakav izvor proširene stvarnosti? Još nisam dovoljno čovjek, zašto bih se trudio postati kiborg?“

Fabrice Hadjadj u ovoj maestralnoj knjizi ukazuje na stvarne i istinske radosti i vrijednosti u životu; na udivljenost pred rođenjem djeteta, a ne pred izlaskom najnovijeg modela iPhonea, na iskrenost da se obratimo za pomoć čovjeku pored nas, a ne umjetnoj inteligenciji. Naglašavajući kako je danas čovjek izgubio samog sebe i kako mu tehnologija, barem onako kako je danas koristimo, ne pomaže da pronađe samog sebe, Hadjadj istovremeno nudi i dijagnozu i rješenje za probleme našega vremena.

Ovo djelo goruće aktualnosti, knjigu Zadnje vijesti o čovjeku (uključujući i žene) u prijevodu Marka Gregorića možete naći u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.