KNJIGA JE POSVEĆENA BLAŽENOM A. STEPINCU

Predstavljena knjiga biskupa Ratka Perića ‘Nada koja ne postiđuje’

Knjiga izlazi povodom 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca

Foto: Zagrebačka nadbiskupija, Marko Mrkonjic/PIXSELL

U utorak 22. siječnja 2019. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu predstavljena je knjiga pod nazivom „Nada koja ne postiđuje“ mons. dr. Ratka Perića, mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanjskog, posvećena zagrebačkom nadbiskupu blaženom Alojziju Stepincu.

Knjiga izlazi povodom 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca, a uz autora o knjizi su govorili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je autor predgovora knjige te predstavljači knjige mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i prof. dr. Jure Krišto.

Predstavljanju knjige nazočili su mons. Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, brojni nadbiskupi i biskupi članovi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kao i beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Svečanom predstavljanju ove jedinstvene knjige, u organizaciji Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu te Biskupijskog ordinarijata u Mostaru, prisustvovala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku susreta okupljenima se obratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je istaknuo da je blaženi Alojzije Stepinac bio zagrebački nadbiskup, a ne politički vođa. „To je istina koja je duboko zamagljena strahom i još uvijek ustrajnim ponavljanjem teza propalih ideologija“, rekao je kardinal Bozanić. Blaženik je baštinik hrvatskog identiteta.

“U cijeloj knjizi jasno se osjeća duhovnost božanskoga Učitelja koji je vodio i prožimao blaženoga pastira i mučenika Alojzija. Zahvaljujem biskupu Periću na uloženu trudu i molitvi, na svakome susretu sa svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima laicima, kojima je iznosio ova svoja nadahnuća, misli i putokaze za život” kazao je Kardinal te dodao: “Jedno je jasno – ovakvu knjigu može napisati samo kršćanin i pastir koji istinski voli svoju Crkvu, svoj hrvatski narod i svakoga čovjeka po primjeru blaženog Alojzija Stepinca.”

Na početku svojeg izlaganja o knjizi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Puljić opisao je novonastalo djelo mons. Perića kao „poziciju u malom“ kazavši da je čitajući poglavlja knjige osjetio posebni literarni, teološki, povijesni i hagiografski naboj. „Čitava knjiga prožeta je i uobličena u načelo literarne ljepote, povijesne istine i dobrote kojom je uostalom zračio i život blaženoga Alojzija“, rekao je mons. Puljić izdvojivši dijelove knjige u kojima autor govori o zaručničkom dopisivanju i dogovaranju o ženidbi mladog Alojzija s Marijom Horvat, odgoju u Rimu i svećeničkom radu u Nadbiskupiji te napose Kardinalovom dubokom molitvenom životu, osjetljivoj savjesti, brizi za svećenike te pastoralnoj zauzetosti. Mons. Puljić istaknuo je također i poglavlje knjige u kojem mons. Perić raščlanjuje pojmove kao i povijesni tijek beatifikacije i kanonizacije Blaženika.

Prof. dr. Jure Krišto istaknuo je onaj dio knjige u kojem autor rasvjetljuje manipulativni karakter montiranog Stepinčevog suđenja koji se, kako kaže sam Krišto, može smatrati izvornim doprinosom historiografiji. Riječ je o krivotvorenom pismu od 18. svibnja 1943. koji je komunistički tužitelj uvrstio u sudski proces kao pismo zagrebačkog nadbiskupa Stepinca papi Piju XII. za koje je Stepinac, primivši ga u ruke odlučno rekao „to nije moje pismo“. Dr. Krišto naglasio je da je autor u knjizi znanstveno pristupio raskrinkavanju krivotvorenog pisma kazavši da se veliki doprinos mons. Perića nalazi u tome što je u pisanoj ostavštini prof. dr. Krunoslava Draganovića, koja se čuva u arhivu Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, pronašao originalnu te ispravljenu i dopunjenu verziju krivotvorenog pisma koja nije identična onoj koja je korištena za vrijeme montiranog sudskog procesa protiv zagrebačkog Nadbiskupa.

Završnu riječ uputio je autor knjige mons. Perić u obliku predavanja pod nazivom „Kardinal i Maršal“ u kojem je analizirao odnos između kardinala Stepinca i maršala Tita, koji je po riječima javnog tužitelja FNRJ Josipa Hrnčevića i uz Jakova Blaževića glavni redaktor Stepinčeve optužnice, bio opsjednut Stepinčevim slučajem.

Mons. Perić zaključio je večer posvećenu blaženom Alojziju Stepincu ustvrdivši da su se u odnosu između Kardinala i Maršala odnosno Katoličke Crkve u Hrvatskoj i komunističkih vlasti sučelila dva svijeta odnosno dvije države. „Civitas Dei– Božja država sa sustavom savjesti kao Božjega glasa i zakona u Kardinalu, i civitas terrena – zemaljska država bezbožne komunističke revolucionarne svijesti u Maršalu; odnosno Kraljevstvo bogoljublja i Božje istine i pravde u Stepincu, i kraljevstvo sebeljublja, laži i lukavštine u Brozu. Ta je borba potrajala ne samo do fizičke smrti jednoga i drugoga, nego i nakon smrti obojice“, rekao je autor knjige.

Na kraju predstavljanja mons. Perić na poseban je način zahvalio kardinalu Bozaniću na pisanju predgovora knjige te upućenom pozdravu, predstavljačima knjige mons. Puljiću i dr. Krišti, recenzentu knjige dr. Stjepanu Kožulu, kanoniku Prvostolnog kaptola zagrebačkog, postulatoru kauze bl. Alojzija Stepinca dr. Jurju Batelji te ostalima preporučivši sve nazočne u moćan zagovor bl. Alojzija.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije | Bitno.net


Objavljeno: 23. siječnja 2019.

Možda vam se svidi