posljednji-razgovori-konferencija-za-medije

Papa Benedikt ostat će zapamćen kao prvi papa našega doba koji se odrekao svoje službe, posvetivši se životu molitve i razmišljanja, “skriven od svijeta” u nekadašnjemu samostanu u vatikanskim vrtovima. U ovoj jedinstvenoj knjizi prekida šutnju: u povjerljivu razgovoru sa svojim dugogodišnjim sugovornikom Peterom Seewaldom prvi put u povijesti jedan papa pravi bilancu svojega pontifikata i svojega života.

Posljednji razgovori poput su duhovne oporuke Benedikta XVI. – dragocjena i intimna ostavština pape koji je svojom mudrošću i jednostavnošću privukao pozornost kako vjernika, tako i nevjernika.

U prisnu i dirljivu razgovoru s Peterom Seewaldom Papa emeritus prvi put govori i o poteškoćama, osjećajima i teškim trenutcima koji su prethodili njegovu odreknuću od službe te ujedno s iznimnom iskrenošću odgovara na pitanja o svojemu javnom i privatnom životu: o uspješnoj teološkoj karijeri, prijateljstvu s Ivanom Pavlom II., sudjelovanju na Vatikanskomu saboru i o izboru za papu, o nastojanjima da počisti “prljavštinu u Crkvi” (skandalu pedofilije među svećenicima, gej lobiju u Vatikanu, aferi Vatileaks), o svojemu nasljedniku papi Franji i odnosu s njime itd.

Osim o tome, u ovoj jedinstvenoj knjizi papa Benedikt svakome razumljivim jezikom progovara o pitanjima koja zanimaju sve ljude, primjerice o tome što je vjera, gdje se ustvari nalazi Bog, kako moliti, boji li se vlastite smrti i kako se na nju priprema itd.

Čitajući Posljednje razgovore Benedikta XVI. imamo prigodu još jednom se obogatiti dubokim i jednostavnim mislima i duhovnim porukama ovoga iznimna čovjeka čiji su sjajni um i ponizno srce zadivili svijet.

Prava za hrvatsko izdanje knjige Posljednji razgovori povjerena su nakladničkoj kući Verbum, a ova najiščekivanija knjiga godine se na hrvatskom jeziku objavljuje istodobno sa svjetskom premijerom 9. rujna.

Knjiga Posljednji razgovori dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je više o njoj saznati na linku ovdje.

Bitno.net