Čovjek se može smiriti onda kad o svom životu promišlja pred Bogom u tišini i šutnji i kada cijeli svoj život prepusti Božjoj neizrecivoj i nedokučivoj ljubavi. Tako starenje postaje duhovni put.

Slavica Dodig

Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu Slavice Dodig, U potrazi za osmišljenom starošću. Prilog antropologiji starosti. Knjiga dolazi uz Međunarodni dan starijih osoba, koji se od 1991. godine obilježava 1. listopada, a svoju aktualnost svjedoči i u kontekstu Desetljeća zdravog starenja koje je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila od 2020. do 2030. godine.

Slavica Dodig, umirovljena sveučilišna profesorica, autorica niza recentnih knjiga i znanstvenih radova iz područja medicinske biokemije, koji već godinama dobivaju istaknuto mjesto u svjetski relevantnim znanstvenim časopisima, posljednjih se godina nenametljivo spisateljski profilirala knjigama trajne vrijednosti koje, svaka na svoj način, znalački skreću čitateljsku pozornost na Bibliju kao tematski i stilski šaroliko štivo. Knjiga U potrazi za osmišljenom starošću pojavljuje se kao odvagnut pokušaj prikaza inovativno drukčijega, znanstveno utemeljenoga i vlastitim iskustvom neizbježna starenja.

Krenuvši u skladu s naslovom u potragu za osmišljenom starošću, Slavica Dodig nas kao znatiželjne čitatelje dojmljivo potiče na razmišljanje na koje je spletom životnih okolnosti bez iznimke pozvan svatko tko uzmogne pročitati ili barem ovlaš prelistati ovu knjigu.

Uz biblijsku utemeljenost iznesenih promišljanja, u knjizi se našlo mjesta i za sažeto viđenje starosti očima Tore i Kur’ana. Do riječi su nadalje uz niz književnih velikana iz raznih epoha svjetske i hrvatske književnosti primjereno došli mnogi znameniti filozofi, teolozi i drugi recentni znanstvenici, a ambicioznijim čitateljima koji se svagda aktualnom problematikom starosti žele pomnije pozabaviti od praktične su pomoći brojne rubne bilješke, instruktivan pojmovnik i popis korištene stručne literature.

„Starost je vrijeme kada čovjek sagledava protekli život sa svim njegovim dobrim i lošim odlukama, usponima i padovima, propustima, većim ili manjim pogreškama. Na kraju te životne inventure neki stariji ljudi ostaju živjeti u uspomenama na prohujala vremena. Ne vide se ni u sadašnjem trenutku, a kamoli u sutrašnjici, osobito ako su cijeli život posvetili drugima, zapostavljajući sebe. Nekima su novonastale okolnosti postale dovoljan razlog za osamljivanje i samosažaljenje. Jedna knjiga života ispisala je svoje stranice, a njezin drugi svezak treba sada svjesno i hrabro otvoriti. Potrebno je redefinirati ciljeve, donijeti odluku o tome je li došlo vrijeme da se čovjek prepusti razmišljanju o zadnjoj životnoj etapi, o starosti, ili će se identificirati s vršnjacima, prihvatiti nove okolnosti i nove društvene uloge, naći motivaciju za nove aktivnosti, hobije, razbibrigu, rekreaciju“, tumači Slavica Dodig koja u knjizi donosi i prilog biološkom i kronološkom starenju (biomedicinske znanosti i starenje, starenje i bolesti), biblijsku sliku starosti, teološko i antropološko shvaćanje starosti, starost u književnim djelima, povijesni pogled na starost (od drevnog Bliskog istoka, Mezopotamije, Egipta, Grčke, Rima do slike starijih osoba u Europi od srednjega vijeka do XX. stoljeća). U Epilogu će se naći posebno zanimljive i aktualne teme koje se zrcale iz podnaslova poput Uloga društvene zajednice, Osmišljena starost, Starenje i duhovnost, Pred vratima smrti.

Pogovor knjizi napisao je nedavno preminuli istaknuti književni prevoditelj, publicist i pjesnik, Sead Muhamedagić koji je knjigu i lektorirao. „Strah od nepoznatoga u svakom čovjeku izaziva nelagodu, žmarce, mučninu. Nakon čitanja ove knjige, starost nam ne bi smjela biti strahozovna nepoznanica. Za to je istinski zaslužna Slavica Dodig“, napisao je među ostalim u Pogovoru.

Knjiga Slavice Dodig U potrazi za osmišljenom starošću može se pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti po cijeni o d 85 kuna.

Prilog Stariji u Bibliji Slavice Dodig snimljen u travnju pogledajte na YouTube kanalu Kršćanske sadašnjosti:

https://www.youtube.com/watch?v=OLwjKpeL0-c