Ova knjiga puna je dubokih misli, ali i konkretnog iskustva iz života ljudi koji služe zatvorske kazne za najrazličitija djela. Mnoge od tih priča potiču na duboko razmišljanje te čitatelja navodi da suosjećanje s ljudima koji su pogriješili te uvijek iznova uviđaju svoje greške i nastoje pronaći mir.

Razgovori pape Franje i don Marca Pozze

Knjiga se sastoji od tri dijela koji se isprepliću. Osnovu čine televizijski intervjui pape Franje i don Marca, koji razgovaraju o porocima i krepostima, glavnim grijesima i vrlinama. Papa je u svojim odgovorima neposredan i iskren, a nakon svakog razgovora slijedi po jedan tekst pape Franje u kojem produbljuje određenu misao. Treći element knjige koji slijedi nakon svakog razgovora i teksta su životne priče koje don Marco prenosi iz svojeg iskustva zatvorskog kapelana. Te su priče tragične, ponekad okrutne, ali bude nadu.

Papine misli

»Kreposti te čine jakim, pokreću naprijed, pomažu ti u borbi, da razumiješ druge, budeš pravedan, nepristran. A poroci te u tome ometaju. Kreposti su kao vitamin: daju da rasteš, da ideš dalje. U biti, porok je nametnik, parazit.« Razmišljanje o tim temama služi tome »da razumijemo u kojem smjeru imamo ići, jer kako poroci tako se i kreposti uklapaju u naše načine djelovanja, mišljenja, osjećanja…«

Svako poglavlje ove knjige posvećeno je pojedinom od parova porok-krepost koje papa i don Marco tematiziraju. Osnova njigovih razgovora je prikaz tih parova u jednoj kapelici u Padovi. Znameniti autor Giotto oslikao je zid kapele veličanstvenim prikazom Posljednjega suda, a ispod njega na pokranjim zidovima prikazao je mane i kreposti te o njima papa i don Marco razgovaraju.

Nevjernost i vjernost

Primjerice, u jednom od parova riječ je o vjernosti i nevjernosti. Papa o vjernosti i nevjernosti komentira: “Nevjerovanje je reći Bogu: ‘Da, vjerujem u Tebe, ali radi sigurnosti ostavljam otvorena i druga vrata.’ (…) Vjera je pitanje susreta, ne teorije. Isus je u susretu, srce Crkve kuca u susretu s njime. Dakle,  djelotvorne neće biti naše propovijedi, nego svjedočenje našim životima.” Vjeru je u zatvoru, kako prenosi don Marco, otkrio jedan bivši ovisnik i kršitelj zakona: “‘Više nego što sam izdao roditelje, izdao sam sam sebe’, iskrenost kojom to izgovara povećava moje poštovanje prema njemu. ‘Najveću gorčinu ne izaziva izdajstvo nekoga, nego izdaja samoga sebe.'” Don Marco nastavlja: “U zlo se povjeruje lako. Da se povjeruje u dobro, potreban je napor, čak i kad je ono očito. Porok je golem ako netko tvrdi da se ne vjerujući u dobro ljubi Boga.”

Životna knjiga

Budući da se u svakidašnjem životu poroci i kreposti neprestano isprepleću, ova nam knjiga omogućuje da zajedno ponovno prionemo uz tešku i prijeko potrebnu zadaću razlikovanja dobra i zla, u čemu nam su nam smjerokaz riječi pape Franje, a ove krute – ali najzad plodonosne – životne priče opomena i poziv na buđenje.

Knjigu možete nabaviti u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

* Sponzorirani članak