Vjerničkom svijetu dobro poznati Zazivi Božjem milosrđu su u privatnoj objavi predani sv. Faustini Kowalskoj i cijela ih Crkva te brojni vjernici rado mole svaki dan, a osobito u devetnici Božjem milosrđu. U njima je stavljen naglasak na stvarnost Božjega milosrđa koje se slabo isticalo tijekom povijesti teologije i kršćanskoga života. Krvavom i ratnom dvadesetom stoljeću bio je potreban upravo ovakav naglasak koji je dobro upoznati za pouku i dobro vjernika, kako bi se probudilo njihovo pouzdanje u snagu Božjeg milosrđa usred nemilosrdnih svjetskih događaja.

Knjiga autora Hrvoja Kalema „Teološka promišljanja o Zazivima Božjem milosrđu“ pravo je malo osvježenje i na tragu je dubokog promišljanja o stvarnostima koje su prisutne, a u pamet i srce ih dozivamo moleći ove zazive. Kako sam autor piše: „Shvaćanje milosrđa ne bismo trebali reducirati samo na sredstvo ili način Božjega djelovanja koje bi trebalo ublažiti njegovu pravdu. Milosrđe je prije svega način kršćanskoga življenja (modus vivendi). Drugim riječima, milosrđe bi trebalo postati način ili forma polazeći od koje ćemo se približiti otajstvima vjere te prosuđivati i živjeti svakodnevna iskustva. Konkretno to znači da možemo razmišljati o milosrđu kao kategoriji, polazeći od koje se organiziraju sve druge stvarnosti na vertikalnoj razini, tj. odnos Boga prema nama i na horizontalnoj, tj. odnos među ljudima.“

Autor u knjizi donosi svoja duhovno-teološka promišljanja o Zazivima Božjem milosrđu, na temelju Dnevnika svete Faustine, ali usporedo i Katekizma Katoličke Crkve, nastojeći da ona dovedu štovatelje i pobožnike Božjega milosrđa do dubine, visine, širine i dužine Božjega milosrđa te ih oplemene kako bi se kroz prizmu Božjega milosrđa pouzdali u sve ono što Crkva vjeruje i naviještana Božju slavu i na spasenje svih ljudi.

Knjigu potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.