Kršćanska sadašnjost objavila je u Godini svetoga Josipa novu knjigu o ovom velikom svetcu. Autor knjige pod naslovom Sveti Josip – biblijske misli o njemu jest brat Dominique Joseph, redovnik iz Obitelji svetog Josipa, bibličar, doktor teologije, ravnatelj Instituta Redemptoris Custos i predstojnik Međunarodne mreže svetog Josipa.

Josip, tako običan, a tako izvanredan i velik, šutke govori i primjerom pokazuje. U Godini svetoga Josipa te posebno na njegovu svetkovinu i Dan očeva, Josip nas nadahnjuje i oduševljava.

Ova zbirka misli o njemu vodi nas k promišljanju o osobi i poslanju Marijina zaručnika, Josipa pravednoga. Gotovo svaki redak ove knjige duboko je biblijski i razotkriva nam nazaretskog radnika kao dobrog, poštenog i svetog čovjeka, supruga, muža.

Listajući ju, kao da ulazimo u šutljiv razgovor Svete obitelji – kako bismo i mi naučili ljubiti dar Božji.

Sveti Josip je otac, Isusov i svih ljudi. Njegova šutljivost, nasuprot općem shvaćanju, upravo to dokazuje. Pravi otac je onaj koji daje. A on daje sve, što znači do samozatajnosti, pa i uz opasnost da ga se više ne prepoznaje u onome što daje. Drama svetoga Josipa je tako, na svoj način, i drama vječnoga Oca i križ svakoga oca: samozatajnost koja potvrđuje njegovo očinstvo predbacuje mu se kao dokaz da ništa nije dao i da ne znači ništa.

Istinsko očinstvo započinje kad muž čini sve što može da bi živio za svoju ženu, kao što nijedna žena ne može čeznuti za materinstvom a da nema muža pokraj sebe. Istinsko očinstvo temelji se na ljubavi čovjekovoj prema njegovoj ženi i djeci. Otac preuzima sa svojom ženom pravo odgajanja djece, uključujući tu i razvitak duhovnog života. Po tome je sveti Josip, muž Marijin, bio Isusu otac. Ima li tješnje sveze od ženidbe? Ima li uzvišenijeg služenja od očinstva? Josip je po tome svetac bliži Isusu i Mariji od bilo kojega drugoga. Sveti Josipe, neka tvoje krjeposti nadahnjuju sve muževe i sve očeve!

Knjiga se može kupiti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i web knjižari po cijeni od 70 kuna.