Kako se vratiti samima sebi, na mjesto prisne Božje prisutnosti? Koji put slijediti i koja konkretna sredstva upotrijebiti kako bi se Bog vratio u središte naših života? Kako ostati ustrajan na putu obraćenja? – samo su neka od pitanja na koja odgovore pronalazimo u ovoj knjizi.

Autor u uvodu progovara o poticajima za pisanje Katekizma duhovnoga života: „Pomrčina Boga u postmodernim društvima, kao i kriza temeljnih ljudskih i moralnih vrijednosti čije su posljedice vidljive čak i unutar Crkve u pogledu zbrke oko božanski objavljene istine, gubitka autentičnoga značenja liturgije i zamućivanja svećeničkoga identiteta, snažno su me nagnale na pisanje istinskoga katekizma duhovnoga života za sve vjernike.”

Ne treba pak pogrešno shvatiti naslov ove knjige. Riječ je o katekizmu unutarnjega života čiji su ciljevi praktični, a ne akademski. Usredotočeni su na isticanje osnovnih sredstava za ulazak u duhovni život. Katekizam duhovnoga života, ustrojen oko sakramenata, molitve, askeze i liturgije, svakom pojedincu nastoji pomoći osvijestiti da je njegovo ili njezino krštenje početak velikoga obraćenja, početak veličanstvenoga povratka Ocu. 

O tome svjedoči i autor u samom uvodu knjige kada kaže: „Ovo skromno djelo htjelo bi poslužiti kao pratnja svima onima koji od srca na Božju ljubav odgovaraju ispunjenim, sretnim i plodnim životom koji će procvati u vječnu sreću kontemplacije Boga. Ova knjiga nastala je iz želje da im se pomogne napredovati u unutarnjem putovanju duhovnoga rasta kako bi se otvorili radosti susreta koji mijenja živote.”

S referencama na izlazak Božjega naroda iz ropstva i njegov put kroz pustinju, Sarah nas upućuje na unutrašnju pustinju, mjesto gdje se prepuštamo Njegovu djelovanju i Božjim rukama.  Katekizam duhovnoga života poziva nas da se s Bogom i njegovom Riječju susretnemo licem u lice, iskreno i odano te živeći u svjetlu i istini. Sarahove stranice pozivaju nas na ustrajno razmatranje Svetoga pisma kako bi nas ono nahranilo i promijenilo nam život. 

Namjera je ovoga djela pokazati kako je „kršćanski put koji počinje krštenjem istinski put obraćenja i radikalne preobrazbe cjelokupnoga života”, a Robert Sarah ističe želju da Katekizam duhovnoga života posluži kao „podrška na putu razvoja i unutarnjega rasta ‘dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove’ (Ef, 4,13)”.

Knjigu Katekizam duhovnoga života potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, gdje možete pronaći i druge knjige Roberta Saraha poput: Snaga tišine, Zamalo će večer i dan je na izmaku, Bog ili ništa, Za vječnost.