Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu briljantnoga suvremenoga esejista i filozofa Fabricea Hadjadja Što je to obitelj?, intrigantnoga podnaslova Slijedom transcendencije u gaćama i drugih ultraseksističkih pogleda.

„A što kaže početak Knjige Postanka? Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih (Post 1, 27). Drukčije rečeno, ako je vjerovati tim riječima, Božja slika nalazi se u razlici spolova“, piše Fabrice Hadjadj u svojoj knjizi u kojoj ulazi u samu bît pitanja koje se čini elementarnim, ali koje je danas, u vrijeme istospolnih „brakova“, rodne ideologije, tehničkih manipulacija embrijima sasvim smisleno postaviti.

Djelo Što je to obitelj? na 194 stranice protkane provokativnim stilom i paradoksalnim dosjetkama tipičnima za ovoga autora pokušava osvijetliti pravu prirodu obitelji, preplavljenu definicijama i zabludama propagande „braka svima“, rodne ideologije, genetičkim manipulacijama embrijima. Za Hadjadja je, zapravo, obitelj „iznad svega“: „Obitelj je, dakle, ponajprije mjesto na kojem se usredotočuje razlika spolova i razlika naraštaja, kao i razlika između tih dviju razlika. Razlika spolova, na osnovi vlastite plodnosti svojih sjedinjenja, rađa razliku u naraštajima, a ta razlika u naraštaju nije uopće nalik na razliku u spolovima“, piše Hadjadj te, između ostaloga, dodaje: „To je mjesto dara i neprocjenjivog primanja života koji se širi po nama i mimo nas, i koji nas uvijek tjera naprijed u misterij postojanja.“

Kako sam autor ističe, teza ove knjige počiva na superiornosti obitelji te dodaje da su „krevet i stol“ dva dijela pokućstva koja zaslužuju najveće poštovanje, zaključujući da je „sav ulog u tome da se u odnosu na epruvetu i ekran prizna njihova neusporediva veličina.“

Nazvavši ovu knjigu ultraseksističkom malo fašistoidnom, Fabrice Hadjadj poigrava se riječima, ironijom i uz vrlo intrigantne podnaslove (Transcendencija u gaćama, Upravljanje rađanjem, Protiv ‘zdrave obitelji’ …) vrlo slobodno i duboko progovara o obitelji, otvarajući i niz problematika s kojima se suvremena obitelj susreće.

„Jedva da je obitelj učvršćena, tehnologija ju je razbila. Njezini članovi mogu i nadalje prebivati pod istim krovom, ali ako je tablet preuzeo mjesto stola, oni žive svatko na svojoj strani. Dani njihovih bližnjih manje su im obiteljski nego razočaranja kakve vedete. Rastava postaje trajno stanje, nešto redovito, pripadajuća obiteljskom životu, a kad se očituje fizički i pravno, strašno je ustanoviti da zapravo ne ruši ništa, jer nikakav zajednički život nije bio ni uspostavljen. Čak ni pojedinačni“, piše Hadjadj u vrlo zanimljivom poglavlju Elektronički tablet i obiteljski stol.

O autoru

Fabrice Hadjadj (Nanterre, 1971.) jedan je od blistavih esejista današnjice. Podrijetlom Židov, 1998. godine, našavši se u Parizu, u crkvi Saint­Séverin, pred jednim Marijinim kipom, obratio se na katoličanstvo. U izdanju Kršćanske sadašnjosti objavljene su njegove knjige: Dubina spolova. Mistika tijela (2011.), Vjera zlih duhova ili ateizam koji je premašen (2013.), Raj na vratima. Ogled o radosti koja uznemiruje (2015.), Kad se sve tako ima raspasti. Razmišljanja o svršetku kulture i moderniteta (2019.).