U prostorijama nakladne kuće Verbum u utorak 26. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga “Naučiti vjerovati. Duhovna poruka nade i ohrabrenja” pape Benedikta XVI.

5219

Knjigu su predstavili mr. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum. U trenutku kada papa Benedikt XVI. napušta službu rimskog prvosvećenika kako bi se posvetio molitvi za Crkvu ova knjiga se nameće i kao njegova svojevrsna duhovna oporuka o onom najvažnijem što želi predati u baštinu nakon svoga pontifikata.

Knjiga “Naučiti vjerovati” pape Benedikta XVI. donosi njegovu ključnu duhovnu poruku kojom se obraća svakomu čovjeku i poziva ga da se otvori “velikoj nadi” koju svatko nosi u srcu. U ovim nadahnutim tekstovima neprolazne vrijednosti Papa najprije dotiče pitanja ljudskoga nemira i nesigurnosti, kao i potrebe traganja za istinom. Potom naznačuje mogući put vjerskoga traganja te razlaže poteškoće vjerovanja izražene u suvremenomu društvu. Na kraju pruža odgovore vjere koji su u stanju ponuditi rješenje životnoga smisla i koji u središte stavljaju Ljubav.

Papa ovom knjigom čitatelja poziva na put duhovnoga traganja te ga upućuje kako bolje shvatiti sama sebe, razabirati smisao stvarnosti i spoznati vlastiti poziv, tj. kako doista živjeti mudro i ispunjena srca. U vremenu u kojemu prevladavaju neizvjesnost i beznađe misli Benedikta XVI. sabrane u ovoj knjizi pružaju istinsku nadu i ohrabrenje ne samo vjernicima, nego svima koji traže odgovore na najdublja životna pitanja. Knjigu možete prelistati na linku ovdje.

Nakladna kuća Verbum do sada je objavila tridesetak djela Josepha Ratzingera-Benedikta XVI., uključujući trilogiju “Isus iz Nazareta” i knjigu-intervju “Svjetlo svijeta”, a hrvatsko izdanje knjige “Naučiti vjerovati” predstavljeno je javnosti uoči završetka službe 265. nasljednika sv. Petra na koju je izabran 19. travnja 2005., a koja završava 28. veljače 2013. godine odreknućem pape Benedikta XVI. od službe rimskoga biskupa. Upravo u ovom trenutku njegova duhovna poruka nade i ohrabrenja sadržana u knjizi “Naučiti vjerovati” više je nego potrebna Crkvi i svijetu: “Želim poručiti svima, pa i onima koji se na svojemu putu vjere trenutačno nalaze u teškoćama, onima koji slabo sudjeluju u životu Crkve ili koji žive ‘kao da Boga nema’, da se ne boje Istine, da nikada ne prekidaju hod prema njoj, da nikada ne prestanu unutarnjim okom srca iznova tražiti duboku istinu o samima sebi i o stvarima.” (ika/bitno.net)