Jedno od najsnažnijih duhovnih gibanja ranog kršćanstva svakako je pustinjaštvo, uslijed kojeg su se mnogi kršćani, potaknuti nastojanjem za intenzivnijim življenjem duhovnog života, povukli na samotna mjesta, ponajviše nastanjujući egipatske pustinje počevši od 4. stoljeća. Duhovne misli i anegdote tih pustinjskih otaca i monaha, veliki su klasik kršćanske književnosti koji hrani duhovni život čitavih naraštaja tijekom stoljećâ, budući da na jednostavan način izriču temeljne istine o Bogu, svijetu i čovjeku.

Nakladna kuća Verbum prije više godina objavila je opsežnu knjigu Život i izreke pustinjskih otaca koja je sabrala njihove izreke i zgode, a sada je u želji da te misli prepune životne mudrosti i duhovitosti učini privlačnima i najširem krugu čitatelja, objavila knjigu Mudrost pustinjskih otaca koja izreke i zgode otaca donosi u obliku privlačnog stripa. U ovoj jedinstvenoj knjizi priče iz života pustinjskih otaca prvi su put prikazane na ilustriran način, u obliku šaljivoga  i duhovitog stripa, kako bi bile još dostupnije svima. Pustinjske oce, ljude iznimno duboke duhovnosti, obično zamišljamo kao ozbiljne, askezom ispijene likove. No to nije potpuna slika. Oni su bili ljudi u pravom smislu riječi. Budući da su se danomice družili s Bogom, zračili su nečim božanskim. To se možda ponajbolje očitovalo u njihovoj duhovitosti. Privlačan i katkad oštar humor kojim obiluju riječi otaca nepogrešivo ukazuje na nesavršenosti ljudske duše i otvara nas boljemu poznavanju nas samih.

Strip je djelo Camille W. de Prevaux, autorice i scenaristice te crtača Jeana Trolleya, poznatog ilustratora i strip-crtača, autora desetak stripovskih albuma u izdanju više uglednih francuskih izdavača stripova.

Donoseći drevnu životnu  i kršćansku mudrost na nov način, Mudrost pustinjskih otaca nudi tako jednostavnu, a istovremeno duboku duhovnost primjenjivu u svakodnevici, koju sada svatko može otkriti uz pomoć čarolije crteža.

Knjiga Mudrost pustinjskih otaca u prijevodu Lidije Paris, dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.