Svim studentima i učenicima može biti vrlo zanimljiva upravo objavljena knjižica Pobožnost sv. Josipu Kupertinskom, poznatom zagovorniku i moćnom zaštitniku učenika i studenata.

Knjižica sadrži dvije devetnice i brojne molitve za pomoć na ispitima, različitim testovima, za uspjeh tijekom studiranja i obrazovanja, osobito onima koji se na tomu putu susreću s različitim poteškoćama i zaprekama.

Sveti Josip Kupertinski osobito je poznat po čudesima i uslišanjima molitava đaka i studenata, kada ga žarko zamole za pomoć u konkretnoj situaciji i za konkretni ispit. Nad njima osobito bdije, suosjeća s njima i pred Bogom ih zagovara. Razlog tomu krije se u njegovom teškom djetinjstvu kada se zbog neimaštine morao boriti za život, bez okrilja toploga obiteljskog doma. U takvim okolnostima nije stekao naviku učenja niti dovoljno predznanja za studij teologije koja je bila obavezna ukoliko se želio zarediti i postati svećenik. Bio je to za njega novi, ali ništa manji križ…

Sveti Josip Kupertinski, nakon što je ušao u samostan franjevaca konventualaca, i sam se suočio u pripravi za svećeništvo s golemim problemom studiranja. Jako je teško učio zbog čega su ga ljudi uglavnom smatrali glupim. Za ispit bi uspio naučiti jedva jedno kratko poglavlje i onda bi molio Boga da odgovara upravo iz toga poglavlja. Čudesno je polagao ispite i tako mogao postati svećenik. Usprkos svojoj priprostosti dobio je velike duhovne darove, a imao je i izvanredan dar levitiranja zbog kojega su ga prozvali „leteći svetac“. Ni teško djetinjstvo obilježeno odbačenošću, neželjenošću i glađu, niti ozbiljne poteškoće u učenju i samostanu, nisu ga spriječile da postane svetac i da postigne ispunjen i radostan život, a na koncu i veliki nebeski zagovornik. Umro je sa samo 60 godina i nakon njegove smrti zabilježena su brojna čudesa koja su se događala na njegovu grobu. Kanoniziran je stotinu godina kasnije.

Zaštitnik je studenata i svih koji polažu ispite i različite testove, zaštitnik je i osoba s mentalnim poteškoćama i oboljenjima, putnika, astronauta i pilota. Posebno ga zazivaju oni koji se osjećaju neprihvaćeni, nevoljeni i osamljeni.

Knjižica Pobožnost sv. Josipu Kupertinskom dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće ju je prelistati i više o njoj saznati na linku ovdje.

Verbum.hr | Bitno.net