U grubom poslijeratnom komunističkom ozračju, razdoblju najžešćih progona svećenika i vjernika, jedno ime ostaje u kolektivnom pamćenju simbolom blage ali ustrajne, i svakako djelatno poduzetne vjere za dobrobit malog čovjeka vjernika koji samo želi u miru i slobodi slaviti svoju duhovnu istinu. Franjo Kuharić ime je koje ne časti samo hrvatski narod u cjelini, nego koje pamte i u vlastitom sjećanju baštine mnogi pojedinci čije je živote ovaj hrabri svećenik i borac dotaknuo tijekom svoga poslanja na zemlji. Svojim trudom za mir i vlastitom požrtvovnošću u istinski opasnim trenutcima zadužio nas je kao uzor i primjer kako je moguće, i u najtežim i najbeznadnijim vremenima, nastaviti, dan po dan, korak po korak, put hrvatske povijesti i svih koji su njime prošli kako bi održali vlastiti identitet, običaje, vjeru i rad za bolju sutrašnjicu.

A domovina nije samo Republika Hrvatska. Domovine je gdje god Hrvata ima i gdje god se baštini svoje „ja“, povijest, predci, a zatim i budućnost koja slijedi. Stoga bismo ovom prigodom naglasili jedan vid Kuharićeve ostavštine često zanemaren u njegovim pohvalnicama – svesrdan rad s hrvatskim iseljeništvom.

Osnovni naslov o ovoj temi jest Kako su počela tri desetljeća skrbi za hrvatsku dijasporu. Rokovničke zabilješke iz 1969. i 1970. autora mons. Vladimira Stankovića, koji je sastavio ovu knjigu prema svojim zabilješkama iz ključne dvije godine razvitka Hrvatske inozemne pastve u kojima je vrlo značajno mjesto imao blagopokojni kardinal Kuharić. Pišući upravo i pod vidikom pokretanja postupka za proglašenje blaženim kardinala Kuharića, autor je u više bilješki popratio njegovu brigu za iseljene Hrvate sve od 1969. do 1999. godine.

Još tri izdanja, također priređena od mons. Stankovića, pomnije prikazuju Kuharićeve posjete i kontakte s hrvatskim iseljeništvom u Zapadnoj Europi, u Južnoj Africi i u Sjevernoj Americi. Tri kontinenta, ali jedno srce dijele sve ove knjige i sve duše uključene u priče opisane na njihovim stranicama. U ovim susretima i događajima možemo prepoznati suvremenu inačicu memoara fra Šite, Putokazi s jednog planeta, koji je također obišao svijet pomažući i bodreći hrvatskog čovjeka u njegovoj novoj stvarnosti.

U današnje doba na žalost svjedočimo još snažnijemu valu iseljavanja, posebice hrvatske mladeži i mladih obitelji. Stoga ove zajednice koje okupljaju i štite naše ljude imaju još i jaču važnost pri pogledu na budućnost, a Kuharićevo životno djelo, uz još brojna u domovini, i danas stoji kao dobar primjer kako upornost i požrtvovnost mogu iznaći na dobro svih – nas.