Vrijeme korizme vrijeme je intenzivne autorefleksije, promišljanja o vlastitom životu, životu naših bližnjih ali i zajednice u cjelini. Današnje moderno društvo, sve njegove promjene i suvremeni izazovi, susreti s drugima i različitima, uče nas snošljivosti i otvorenosti prema svemu što nam je novo i što ne poznajemo. Ozbiljni su to izazovi i u svakodnevnom životu, a kamoli u vrijeme korizme kada smo osjetljiviji prema vlastitim i tuđim potrebama, željama, nadanjima.

Društvo se uvijek mijenja, preobražava i vrvi novinama, a naša sposobnost prihvaćanja, prilagodbe te samog razumijevanja nekih procesa znak je vrline i mudrosti. Kršćanska sadašnjost stoga za ove dane, dane autorefleksivnog korizmenog puta, osim posebne ponude duhovnih izdanja, preporučuje i niz naslova koji obrađuju društvo, društvene i kulturne promjene iz kršćanskoga gledišta, te nas upoznaju s novim viđenjima na stvarnost koja nas okružuje.

Dijalog iz vjere Ivana Šarčevića, franjevca, teologa i profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, nudi opsežnu, teološki utemeljenu i uvjerljivu kršćansku refleksiju o nužnosti, ali i nedostatku istinskog dijaloga u konfliktnim i postkonfliktnim društvima, poglavito polazeći od složenog konteksta društva u BiH. Autor propitkuje duboki smisao i životne posljedice vjere u odnosu na konkretne izazove i probleme u društvu i Crkvi, osobito u našem širem podneblju, nastojeći detektirati uzroke problema i ukazati na moguća rješenja u svjetlu kršćanske poruke i zdravog razuma. Knjiga je načinjena od devet članaka nastalih na temelju autorovih izlaganja na znanstvenim i stručnim skupovima, objavljenih u različitim časopisima i zbornicima između 2003. i 2019. godine.

Autor knjige Kako da preživi kršćanstvo?, Franz-Xaver Kaufmann, švicarski je sociolog i vrstan akademik koji u ovom djelu znanstvenim metodama analizira kršćanske vrijednosti kao kulturnu, sociološku pojavnost. Primjećuje kako vladajuća kultura samu sebe drži neovisnom o transcendenciji, dok u posljednjim desetljećima kod stanovništva raste udio onih bez konfesije. To se prije svega odnosi na muškarce, mlađe, obrazovanije osobe te na one koji žive u velikim gradovima. No i među pripadnicima Crkve povezanost s Crkvom i kršćanska vjera dramatično opadaju. Je li to znak starenja kršćanstva, koje je stvorilo bitne pretpostavke za modernizaciju Europe, ali u uvjetima moderne nužno gubi svoju moć? Postoje li u modernizaciji čimbenici koji se na specifičan način suprotstavljaju nastanku kršćanskih tradicija? Ili, možda, može postojati kršćanstvo koje je otporno na modernitet?

U održavanju odnosa s javnošću Crkva podliježe po mogućnosti istim osnovnim uvjetima kao i druga područja našega života. Makar vjera i religija priopćivale vlastite i nepromjenljive sadržaje, one su ipak u velikoj mjeri upućene na važeće oblike komuniciranja. Danas kada postoje različite kulturalne i religiozne ponude kršćani su pozvani na novo promišljanje o temeljima zajedničke kršćanske kulture. Ne prešućujući probleme i kloneći se beskorisnog pojednostavljivanja, jasan u svojim stavovima, kardinal Lehmann u knjizi Odvažno u promjene. Jasni stavovi u teškom vremenu nudi vlastite odgovore na zajednička pitanja religija i kultura u okvirima suvremenog europskog društva. Svojom otvorenošću prema dijalogu religije i kulture kardinal Lehmann progovara o mogućem svjetskom konsenzusu, oko temeljnih kulturalnih i civilizacijskih pitanja, i o onome na čemu bi se on mogao danas temeljiti.

Jedno od najnovijih izdanja na policama Kršćanske sadašnjosti jest i Otisci suvremene kulture autora Ivana Dodleka i Nenada Malovića s katedre filozofije na zagrebačkom KBF-u. Autori ovom knjigom uzroke i kontekst raznoraznih kulturalnih kriza suvremenog doba kritički iščitavaju kao otisak duhovne krize koja je pak prije svega odraz krize slobode, krize identiteta i time u konačnici moralne krize. Stoga su filozofska vrjednovanja iznesena u knjizi dobrodošli otisci zaboravljenih duhovnih uporišta i orijentira. Stoga su tekstovi sabrani u ovoj knjizi nastali iz opažanja i promatranja, a onda i promišljanja kulturalnih pojava i promjena, a koje se eminentno tiču čovjeka.