Tih i nenametljiv, ali jednako pouzdan i vjerodostojan, sveti Josip kroz cijelo evanđelje i sve prizore iz Isusova života u kojima se spominje uvijek ostaje trajnim znakom odane očinske ljubavi, ali i ljubavi prema Bogu i Božjoj riječi i zapovijedi. Stoga je njegova uloga puno složenija i – vrjednija – nego što bi se moglo zaključiti ovlašnim pogledom na prizore Novoga zavjeta; a dan 19. ožujka proglašeni je spomendan i blagdan Isusova zemaljskog oca koji nas i danas svojim primjerom i uzorom uči povjerenju u Boga i predanom vršenju Božje volje.

Njemu i spomendanu mu u čast, ovog mjeseca izdvajamo nekoliko naslova kako bismo podsjetili na njegovu nemjerljivu i uzoritu ulogu ne samo u povijesti, nego i našim životima danas.

Sveti Josip. Biblijske misli o njemu autora Dominiquea Josepha zbirka je misli koja nam u duhovno-teološkim redcima, ustrajno nas pozivajući na razmatranje i promišljanje i nudeći nam lectio divina – božansko štivo – poput sažete pripovijesti, razotkriva zanatliju iz Nazareta i njegovo božansko poslanje na zemlji. Listajući ju, kao da ulazimo u šutljiv razgovor Svete obitelji, kako bismo i mi naučili ljubiti dar Božji. Autor, brat Dominique Joseph, redovnik je, bibličar, doktor teologije i ravnatelj Instituta Redemptoris Custos te predstojnik Međunarodne mreže svetog Josipa.

Naš znameniti hrvatski pisac Božidar Prosenjak autor je vrlo osebujnog djela: Tesar. Romansirani život svetog Josipa, u kojemu je uhvatio zahtjevne biblijske teme pokazujući zorno kako Biblija i danas nadahnjuje umjetnost. Premda su novozavjetni podatci o sv. Josipu doista škrti, a nije ga značajnije počastila niti duga kršćanska predaja, ovaj roman od tristotinjak stranica približava čitatelju toga svetca na sugestivan i ljudski način.

Svetomu Josipu posvećen je i jedan crkveni dokument, Redemptoris custos (D-178). Apostolska pobudnica o osobi i poslanju svetog Josipa u životu Krista i Crkve. Ovaj dokument objavio je, sada već sveti, Ivan Pavao II. 1989. godine, a razloge je naveo u uvodu: „O stotoj obljetnici objavljivanja enciklike Quamquam pluries pape Leona XIII. i tragom višestoljetnog čašćenja svetog Josipa, želim vam, draga braćo i sestre, ponuditi na razmatranje neka razmišljanja o čovjeku kojemu je Bog ‘povjerio na čuvanje svoja najdragocjenija i najveća blaga’“. Osim u fizičkom, ova je pobudnica čitateljima dostupna i u eIzdanju.

Još jedan crkveni dokument – apostolsko pismo pape Franje – posvećen je upravo svetomu Josipu. Riječ je o djelcu Patris corde (D-189). Apostolsko pismo prigodom 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom sveopće Crkve, koje sadrži papina razmišljanja ali i molitve za zagovor svetomu Josipu.