Cjelovita ekologija zahtijeva duboko unutarnje obraćenje, napominje to redovito papa Franjo u svojim govorima. Jasnu je poruku o ekologiji, zajedničkoj brizi za zajednički dom Papa poslao još enciklikom Laudato si’.

I dok se naglasak teme brige za sve stvoreno najčešće usmjerava na odrasle i struku, po strani ostaju nove generacije, oni najmlađi, na kojima briga za budućnost svijeta zapravo ostaje. Sjajan i pohvalan pristup temi otkrio je autor Hubert Gaisbauer koji je knjigom Pismo za svijet odlučio pokazati kako uglavnom zahtjevne tekstove crkvenoga učiteljstva predstaviti i prereći tako da budu razumljivi svima, posebice djeci. Premda sjajna enciklika pape Franje Laudato si’ ne spada u red teško razumljivih spisa crkvenoga učiteljstva, prevesti ju na jezik i sliku djece ipak je pokušaj vrijedan divljenja.

Ovoga travnja, u kojem posebno slavimo čitanje, obilježavamo i Međunarodni dan dječje knjige i Dan planeta Zemlje, Kršćanska sadašnjost kao Knjigu mjeseca (na popustu od 30 %) za članove Kluba prijatelja portala bitno.net izdvojila je upravo knjigu Pismo za svijet koja uključuje i duhovnu i ekološku dimenziju, a namijenjena je djeci i mladima.

Knjiga Pismo za svijet započinje osobnim pismom autora upućenim stanovitoj Karolini u kojoj, među ostalim, stoji: „Pokušat ću novu encikliku pape Franje čitati za tebe (možda i za drugu djecu). Izabrat ću važne rečenice koje su, prema mojemu mišljenju, uzbudljive i zanimljive za djecu. A ako se sjetim još nečega, zapisat ću i to“. Tako autor Gaisbauer, čije izabrane i popratne tekstove prate odlične ilustracije Leonore Leitl, zapravo i čini. Izabire tekstove iz spomenute enciklike, ali i tumači što je to primjerice enciklika, a kad naiđe na nešto za što pretpostavlja da dijete neće odmah moći razumjeti, tumači i to. Tako tumači odakle naziv Laudato si’ i tada daje vrlo lijepi prikaz života, karizme i važnosti Franje Asiškoga.

Ova je knjiga stoga izvrstan poklon svoj našoj djeci koja žele biti više osviještena u ekološkome obrazovanju i djelovanju, a do kraja travnja članovi Kluba prijatelja portala bitno.net mogu je kupiti po 30 % nižoj cijeni (66,50 kn umjesto 95 kn) u knjižarama Kršćanske sadašnjosti.

Ako još niste član Kluba prijatelja portala Bitno.net, prijavnicu možete ispuniti ovdje te se informirati o nizu pogodnosti koje članstvo donosi.