Zaštitnik sveopće Crkve, zagovornik obitelji, očeva, trudnica, bolesnih i umirućih, putnika, doseljenika, zaštitnik Hrvatske i hrvatskoga naroda – sve je to, i mnogo više – sveti Josip. Blagdan svetoga Josipa slavimo 19. ožujka pa je u toj prigodi Kršćanska sadašnjost kao Knjigu mjeseca odabrala upravo knjigu koja govori o tom svetcu: Sveti Josip – Biblijske misli o njemu. Knjiga se do kraja ožujka može kupiti po 30 % nižoj cijeni (49 kn umjesto 70 kn) u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Autor knjige jest brat Dominique Joseph, redovnik iz Obitelji svetog Josipa, bibličar, doktor teologije, ravnatelj Instituta Redemptoris Custos i predstojnik Međunarodne mreže svetog Josipa.

Josip, tako običan, a tako izvanredan i velik, šutke govori i primjerom pokazuje. Jer, u evanđeljima se javlja u tek nekoliko događaja, ali njegovo je djelovanje bilo iznimno za Isusa i Mariju. Ova zbirka misli o njemu vodi nas k promišljanju o osobi i poslanju Marijina zaručnika, Josipa pravednoga. Gotovo svaki redak ove knjige duboko je biblijski i razotkriva nam nazaretskoga radnika kao dobrog, poštenog i svetog čovjeka, supruga, muža.

Listajući ju, kao da ulazimo u šutljiv razgovor Svete obitelji – kako bismo i mi naučili ljubiti dar Božji.

Sveti Josip je otac, Isusov i svih ljudi. Njegova šutljivost, nasuprot općem shvaćanju, upravo to dokazuje. Pravi otac je onaj koji daje. A on daje sve, što znači do samozatajnosti, pa i uz opasnost da ga se više ne prepoznaje u onome što daje. Drama svetoga Josipa je tako, na svoj način, i drama vječnoga Oca i križ svakoga oca: samozatajnost koja potvrđuje njegovo očinstvo predbacuje mu se kao dokaz da ništa nije dao i da ne znači ništa.

Istinsko očinstvo započinje kad muž čini sve što može da bi živio za svoju ženu, kao što nijedna žena ne može čeznuti za materinstvom a da nema muža pokraj sebe. Istinsko očinstvo temelji se na ljubavi čovjekovoj prema njegovoj ženi i djeci. Otac preuzima sa svojom ženom pravo odgajanja djece, uključujući tu i razvitak duhovnog života. Po tome je sveti Josip, muž Marijin, bio Isusu otac.

Ima li tješnje sveze od ženidbe? Ima li uzvišenijeg služenja od očinstva? Josip je po tome svetac bliži Isusu i Mariji od bilo kojega drugoga. Sveti Josipe, neka tvoje krjeposti nadahnjuju sve muževe i sve očeve!

Knjigu iz KS-ove biblioteke Likovi potražite u knjižarama i web knjižari po 30 % nižoj cijeni do kraja ožujka.