Tijekom veljače, a osobito 10. 2. kada slavimo njegov spomendan, posebno se sjećamo zagrebačkoga nadbiskupa, bl. Alojzija Stepinca. Cijelo jedno poglavlje knjige Kad hrabrost prevlada, istaknute autorice Esther Gitman, govori o njemu, odnosno njegovu spašavanju Židova za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Upravo tu knjigu Kršćanska sadašnjost tijekom veljače izdvaja kao knjigu mjeseca te se do kraja veljače može nabaviti po 30 % nižoj cijeni (105 kuna umjesto 150 kuna) u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Naime, Alojzije Stepinac spasio je 58 Židova izbačenih iz doma za starije osobe preselivši ih na nadbiskupsko imanje, pomagao je zagrebačkoj Židovskoj općini, Židovima u mješovitim brakovima, židovskoj siročadi te desetcima drugih pojedinačnih Židova. Unatoč njemačkim prijetnjama, u propovijedi 7. srpnja 1943. nadbiskup je rekao: »Ako je Bog dao ovo pravo ljudima (pravo na život i postupak koji je dostojan čovjeka), ni jedna vlast na svijetu ne može im ga oduzeti.«

Kad hrabrost prevlada knjiga je o Židovima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i o hrabrim ljudima koji su ih, ponekad i pod cijenu života, spašavali. Teza je ove knjige da su tisuće građana NDH, unatoč upozorenjima vlasti da će biti oštro kažnjeni, riskirali svoje živote i živote članova svojih obitelji odlučivši se za spašavanje Židova. Istaknuto mjesto u tome nizu zauzima zagrebački nadbiskup, danas bl. kardinal Alojzije Stepinac. Cijelo jedno poglavlje knjige posvećeno je upravo njemu.

Esther Gitman uložila je mnogo napora u istraživanje arhivskoga gradiva, u razgovore s preživjelima ili njihovim potomcima te u otvoreno propitivanje literature kako bi saznala koji su sve ljudi, s kakvim moralnim predispozicijama i s kakvom maštovitošću spašavali Židove od sigurne propasti. Pronašla je da je bilo cijelih sela, tvorničkih kolektiva, ustaških časnika, seoskih župnika, časnih sestara i pojedinaca koji su riskirali svoje živote kako bi spasili tuđe. Bili su to uistinu časni, ali iznad svega hrabri ljudi, kojima do sada nije odavano dužno poštovanje i potrebna pozornost. Knjiga Kad hrabrost prevlada ispravlja tu povijesnu nepravdu.

Na temelju arhivskog gradiva i razgovora s preživjelima ili njihovim obiteljima autorica donosi priče o ljudskim sudbinama među onih 25 ili 30 posto preživjelih Židova ili 9500 osoba s područja današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojima je na temelju raznih načina uspjelo izbjeći istrebljenje.

Autorica je rođena u Sarajevu, nakon Drugog svjetskog rata živjela je u Izraelu, potom u Kanadi te u SAD-u. Diplomirala je povijest i sociologiju, specijalizirala kazneno pravo da bi ju doktorski studij doveo u Hrvatsku s obzirom na to da se u njemu bavila spašavanjem i preživljavanjem Židova tijekom NDH.

Knjiga Kad hrabrost prevlada vrlo je dojmljiva i iscrpna, a potražiti ju možete u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

* Sponzorirani članak