Ova je knjiga uvod u dijalog između znanosti i religije i pisana je imajući u vidu čitatelja koje se prvi put susreće s ovom tematikom. Alister E. McGrath prava je osoba za pisanje ovakve knjige. On je svjetski glasovit teolog i autor, pohvaljen zbog svog jasnog i preciznog pisanja, i priznat stručnjak za odnos između znanosti i religije, a ovim se područjem bavi već više od 40 godina.

Znanost i religija najsuvremeniji je uvod u proučavanje religije i prirodnih znanosti. Ovaj popularni udžbenik uvodi čitatelja u središnja pitanja s područja znanosti i religije. On ispituje povijesne, teološke, filozofske i znanstvene aspekte interakcije između ta dva područja te opsežno i na jedinstveni način obrađuje tu materiju. 

Povijesni dodatak omogućuje čitateljima da se snađu u obrađenom predmetu te, zajedno s brojnim ilustracijama, tabelama i sažetcima, predstavlja pristupačan i angažiran pristup tome području. Sadrži ilustracije, tablice, karte, sažetke i pitanja za živahan i zanimljiv pristup temi.

Ovo izdanje ažurirano je kako bi odražavalo trenutne, vrhunske rasprave o znanstvenom ateizmu i granicama znanstvene metode te rasprave o odnosu između znanosti i religije u glavnim svjetskim vjerama.

Dijalog između znanosti i religije postavlja pitanje: Mogu li, na koje načine i u kojoj mjeri ta dva sugovornika učiti jedan od drugoga? S obzirom na kulturnu važnost i znanosti i religije, istraživanje načina kako se odnose jedna prema drugoj može dovesti i do sukoba i do obogaćenja.

Možda je bolje zamišljati znanost i religiju kao one koje djeluju na različitim razinama, često razmišljajući o sličnim pitanjima, no odgovarajući na njih na različite načine. Povjesničari sugeriraju da i znanost i religija skreću sa svoga puta kada izigravaju nešto što nisu. Ima znanstvenika koji izjavljuju da su istisnuli religiju (što je očito u suvremenome »znanstvenom ateizmu«), kao što ima i vjerskih aktivista koji tvrde da su istisnuli znanost (što je vidljivo u modernom »kreacionizmu«). Znanost kao i religija ne odgovara na svako pitanje koje možda imamo o svijetu. No uzme li ih se zajedno, one mogu pružiti stereoskopski pogled na stvarnost koji je uskraćen onima što se ograničavaju na sagledavanje stvari polazeći samo od jedne discipline. Dijalog između znanosti i religije dopušta nam cijeniti različite identitete, snagu i granice svakog od sugovornika. Također nam pruža razumijevanje stvari dublje nego što bi ga samo svojim snagama mogla pružiti religija ili znanost.

Knjigu potražite tijekom kolovoza u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti po 30 % nižoj cijeni (za 112 kn umjesto 160 kn).