″Jedno je, naime, polog vjere, to jest istine koje su sadržane u našem časnom nauku, a drugo je način na koji su one naviještane, ali uvijek u istom smislu i istom značenju.″ 

– papa Ivan XXIII. 

Knjiga Samo jedna Crkva u Kršćanskoj sadašnjosti jest travanjska knjiga mjeseca. Mjesec je to u kojemu se posebno prisjećamo dvojice papa, pape Ivana Pavla II., preminulog 2. travnja 2005. godine, te Benedikta XVI., rođenog 16. travnja 1927., a za papu izabranog 19. travnja 2005. 

Knjiga je ovo koja donosi usporedne glasove dvojice papa, pape Franje i pape Benedikta XVI., o ključnim temama Crkve i učiteljstva. „Novost u kontinuitetu“ riječi su koje je Benedikt XVI. uporabio da bi definirao doprinos Drugoga vatikanskog koncila životu Crkve, a mogu se primijeniti na djelovanje svih papa u odnosu na djelovanje njihovih prethodnika. Kada je pak riječ o papi Franji, novost i kontinuitet imaju jedinstveno obilježje, jer je pontifikat pape Franje sve do konca 2022. godine i smrti Benedikta XVI. obilježen nazočnošću pape u miru. 

U godinama suživota dvojice papa vjernici su mogli zamijetiti ne samo posebnosti teoloških i pastoralnih stilova u tumačenju istoga učiteljstva nego i njihovo duboko zajedništvo u odanosti. Upravo je ova knjiga trajni znak te prisne bliskosti.

„Bog nije apsurdan, iako je otajstvo.“, „Moliti znači osjetiti da je smisao svijeta izvan svijeta.“, „Bog ima slabost: slabost su mu ponizni.“, „Ne znači da automatski zna ljubiti bližnjega onaj tko pohađa kuću Božju i poznaje Božje milosrđe.“, „Sveci su oni koji mijenjaju svijet na bolje, trajno ga preobražavaju.“, sve su ovo neke od dubokih riječi kojima nas pape poučavaju.

Kako u samom predgovoru knjige Samo jedna Crkva piše Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, ova je knjiga „’početnica kršćanstva’ za reorijentaciju glede vjere, Crkve, obitelji, molitve, istine i pravednosti, milosrđa i ljubavi“, a upravo duhovna utjeha dvojice prvosvećenika i različitost njihovih komunikacijskih stilova umnažaju vidike i obogaćuju iskustvo čitatelja, ne samo vjernika nego svih ljudi koji, u doba krize i nesigurnosti, prepoznaju u Crkvi glas koji može govoriti čovjekovim potrebama i težnjama.

Papa Franjo ovu je godinu otvorio kao Godinu molitve ususret Jubileju 2025., a upravo su stoga prigodne njegove riječi sadržane i u knjizi Samo jedna Crkva: „Isus potiče na molitvu u kojoj nikada ne treba ‘sustati’. Svi prolazimo trenutke umora i obeshrabrenja, osobito kada se naša molitva čini neuspješnom. No Isus uvjerava: za razliku od nepoštenog suca, Bog spremno uslišava svoju djecu, iako to ne znači da on to čini u vrijeme i na način na koji bismo mi to htjeli. Molitva nije čarobni štapić! Ona pomaže da sačuvamo vjeru u Boga i pouzdajemo se u njega i onda kada ne razumijemo njegovu volju…Evo što molitva čini: preobražava želju i oblikuje ju po Božjoj volji, koja god ona bila, jer onaj koji moli teži ponajprije jedinstvu s Bogom, koji je milosrdna ljubav.“

Knjigu Samo jedna Crkva tijekom travnja možete pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti po 30 % sniženoj cijeni, za 18,2 eura.

Sponzorirani članak