»Budeš li zdušno slušao glas Jahve, Boga svoga, vršeći što je pravo u njegovim očima; budeš li pružao svoje uho njegovim zapovijedima i držao njegove zakone, nikakvih bolesti koje sam pustio na Egipćane na vas neću puštati. Jer ja sam Jahve koji dajem zdravlje.«

(Izl 15, 26)

U Bibliji su vrlo česti medicinski izvještaji koji se odnose na događaje koji su se odvijali tijekom dugoga razdoblja njezina pripovijedanja i na sam svakodnevni život židovskoga naroda. Gledišta su to ne manje zanimljiva od onih ambijentalnih ili povijesnih, pokazatelji su higijenskih navika, običaja i praksa savršeno uklopljenih u vez događaja koji su se zbivali od trenutka stvaranja pa do povratka Židova u domovinu. Takvi medicinski izvještaji su u stvari mnogo češći no što se na prvi pogled čini, često stavljeni u drugi plan s obzirom na osnovnu priču, no u literaturi nikada nisu sistematizirani u jedinstvenu i iscrpnu cjelinu.

Koja je uloga i mjesto tzv. biblijske medicine kojoj ta sveta knjiga pridaje veliku važnost – odgovorit će dobrim dijelom i knjiga talijanskoga liječnika, Luciana Sterpellonea, Medicina u Bibliji. U njoj se autor dotiče svakodnevnoga života židovskoga naroda, dotiče se higijenskih navika, običaja i praksa, a iznesene obavijesti, koje su sustavno raspoređene po poglavljima, stalno se potkrepljuju redci ili ulomci iz Biblije koji učinkovito potvrđuju njihovu doslovnu povezanost s povijesnim pripovijedanjem. Opis je objektivan i nepristran, autor se u svemu oslanja na izvorne tekstove, bez ikakve teze ili ikakva suda u korist ili nauštrb ovoga ili onoga običaja. Neka od zanimljivih poglavlja koja se mogu naći u ovoj knjizi su, primjerice, Njega majke i djeteta, Bolesti u Bibliji, Jesti da bi se živjelo, Liječenjem do zdravlja i druga.

Knjigu Medicina u Bibliji članovi Kluba prijatelja portala bitno.net do kraja veljače mogu kupiti po 30 % nižoj cijeni (za 7,70 eura umjesto 11 eura) u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, kao i u web knjižari www.ks.hr s pomoću promo koda koji će primiti putem posebnog newslettera.

Ako još niste član Kluba prijatelja portala Bitno.net, prijavnicu možete ispuniti ovdje te se informirati o nizu pogodnosti koje članstvo donosi.